Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο περιορίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, εν μέσω της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, μία από τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, εντείνοντας τις εικασίες, ότι, η ζήτηση του καυσίμου ενδέχεται να μειωθεί.
Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,7%, σημειώνοντας απώλειες για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες μετά την υποχώρηση του Purchasing Managers’ Index στην Κίνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2009. Σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν επίσης πτωτικά μετά τη διάθεση 30,2 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, υπό το σχέδιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας (International Energy Agency-IEA) με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών, αλλά και την αύξηση των προμηθειών από τον ΟΠΕΚ
Στη Νέα Υόρκη, το αργό πετρέλαιο για παράδοση Αυγούστου υποχώρησε έως 71 σεντς φθάνοντας στα 94,71 δολ. το βαρέλι και στις 12:27 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ διαπραγματεύθηκε στα 94,81 δολάρια. Χθες τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο 65 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 95,42 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχουν σημειώσει άνοδο 30% και μέσα στην εβδομάδα άνοδο 4%.
Στο Λονδίνο το μπρεντ για παράδοση Αυγούστου υποχώρησε 89 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 111,59 δολ. το βαρέλι.
Νωρίτερα χθες το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για μικρότερη των προβλέψεων μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουνίου. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 1.000 φθάνοντας στις 428.000 αιτήσεις.
Στις 23 Ιουνίου η ΙΕΑ ανακοίνωσε, ότι, τα μέλη της θα διαθέσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, αρχίζοντας από αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης και να περιορίσουν τις τιμές. Το ήμισυ από τα 60 εκατ. βαρέλια θα προέλθει από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή αργού κατά 3,2% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών. Η ημερήσια παραγωγή των 11 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις, όλες εκτός του Ιράκ, αυξήθηκε 180.000 βαρέλια φθάνοντας στα 26,4 εκατ. και 1,555 εκατ. βαρέλια πάνω από τον στόχο τους.