Συνεχίζοντας μία σειρά δράσεων που στοχεύουν στην εδραίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και τη διάδοση της αξίας που ενσωματώνουν βέλτιστες πρακτικές για όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση CFA Ελληνική Ένωση CFA, οργάνωσαν σήμερα εκδήλωση με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση: Εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος των επενδυτών».
Κεντρικοί ομιλητές στη εκδήλωση ήταν η κα Josina Kamerling, Head of Regulatory Outreach του CFA Institute, ο κ. Richard Schreuder, Member of Corporate Disclosure Policy Committee του CFA Institute και η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρατήρησε πως οι εξωστρεφείς εισηγμένες εταιρείες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για ζητήματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, αντιλαμβανόμενες την αξία της τόσο στην αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων όσο μάλιστα μεγαλώνουν, αλλά και σαν βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση των μακροπρόθεσμων θεσμικών κεφαλαίων. Άλλωστε σήμερα η Εταιρική Διακυβέρνηση και η ορθή εφαρμογή των πρακτικών της, είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να αναδείξει ταχύτατα τις αξίες διοίκησης που εφαρμόζει η Ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα συνδυαζόμενα με τις τάσεις και οι πρακτικές που διαμορφώνονται παγκοσμίως για την εταιρική διακυβέρνηση δημιουργούν ένα γόνιμο έδαφος για την ενδυνάμωση των δράσεων του ΕΣΕΔ, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) σε αυτή την πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λουκάς Δέδες, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμβάλουν και να συνεργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο να εξασφαλίσουν πως οι εταιρείες ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές, συμμορφώνονται και εφαρμόζουν έναν υφιστάμενο κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης όσον αφορά την αξιοπιστία της κεφαλαιαγοράς και τον τεκμηριωμένο αντίκτυπό της στην ικανότητα των επιχειρήσεων να προσελκύσουν επενδυτές και να βελτιώσουν την αποτίμησή τους, θέμα που είχε πραγματευτεί προηγούμενη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με εισηγητή τον Καθηγητή του Harvard Business School κ. Γιώργο Σεραφείμ, οι ομιλητές ανέδειξαν στις παρουσιάσεις τους τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι ομιλητές εντόπισαν τις προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να υπάρχει κοινή κατανόηση των ρόλων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, οι μέτοχοι των εταιρειών και τα διοικητικά στελέχη για να διασφαλίσουν την υιοθέτηση και την ουσιαστική εφαρμογή αρχών καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Οι ομιλητές ανέδειξαν βέλτιστες πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης, και επεσήμαναν τις αναγκαίες προσαρμογές που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών εταιρειών σε αυτό τον τομέα, όπως η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της αυξημένης δημοσιοποίησης μη-χρηματοοικονομικών ρίσκων, η προστασία των μετόχων μειοψηφίας και η επιπλέον πληροφόρησή τους και η σύσταση και λειτουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, πολυμορφικού Διοικητικού Συμβουλίου.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος που έφερε στην επιφάνεια η εκδήλωση, είναι η αλληλένδετη σχέση της διακυβέρνησης, της βιωσιμότητας και της τεχνολογίας όπως περιγράφεται στα Σχέδια Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένωση κεφαλαιαγορών και το fintech. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του Fintech Action Plan, έχει συμπεριληφθεί πρωτοβουλία για δημόσια διαβούλευση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών από εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ, με πιθανή υλοποίηση μιας Ευρωπαϊκής Πύλης Χρηματοπιστωτικής Διαφάνειας βασισμένη σε τεχνολογία DLT/Blockchain. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σηματοδοτούν όχι μόνο τη συνεχή αναβάθμιση της διαφάνειας και της σωστής διακυβέρνησης ως καίριο ζήτημα, αλλά και τις ευκαιρίες και καινούργιες δυνατότητες που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε αυτό τον τομέα.