Νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου αλλά και η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Σαουδικής Αραβίας.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei και τα βασικά χρηματιστήρια της Κίνας υποχώρησαν εκ νέου λόγω των ανησυχιών για το εμπόριο και τα νομίσματα, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε νέο χαμηλό 22 μηνών στην αρχή της συνεδρίασης.
Με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, το γεν και το ελβετικό φράγκο σημείωσαν άνοδο ενώ ο χρυσός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Ιουλίου.
Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι παρά το ταπεινωτικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους συντηρητικούς συμμάχους της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία. Το ευρώ σημείωσε μικρή πτώση στο 1,1552 δολάριο.
Ενισχυμένη ήταν η τουρκική λίρα, αφού ο Τραμπ χαιρέτισε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Τουρκία. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η απελευθέρωσή του μπορεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1% ενώ το χρηματιστήριο στη Σανγκάη έκλεισε με απώλειες 1,5%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε βουτιά 1,8%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις 47 κορυφαίες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,25% ύστερα από βουτιά κατά 3,87% την περασμένη εβδομάδα – τη μεγαλύτερή του από τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές του αργού κινούνταν ανοδικά εν μέσω των εντάσεων με τη Σαουδική Αραβία. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να υπονομεύσουν την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ενδεχομένως ακόμα και να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν άνοδο 1,3% στα 81,50 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριών εβδομάδων της Παρασκευής των 79,23 δολαρίων.