Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια του ευρύτερου χώρου της Ασίας και του Ειρηνικού, με τους επενδυτές να επιμένουν να αισιοδοξούν για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο συγκεκριμένο πεδίο.
Το σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι υπάρχουν σκέψεις για αναβολή της διάσκεψης κορυφής μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να υπογράψουν την τελική συμφωνία διευθέτησης των εμπορικών σχέσεων Ουάσινγκτον – Πεκίνου, καθώς οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να χρειάζονται χρόνο μεγαλύτερο του αρχικά αναμενομένου.
Την Παρασκευή, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (κοινοβούλιο) της Κίνας επικύρωσε νομοσχέδιο σχετικό με τις επενδύσεις, το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, ότι σε κινεζικό έδαφος γίνονται διακρίσεις κατά ξένων εταιρειών. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μοιράζονται τις τεχνολογικές τους πατέντες με το κινεζικό κράτος προκειμένου να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
Η έλλειψη σοβαρών συγκρούσεων στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει κατασιγάσει τους φόβους της επενδυτικής κοινότητας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζει ότι δε θα ανακύψουν νέα προβλήματα στην πορεία.
“Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας”, αναφέρει ο Alfonso Esparza, αναλυτής για την Oanda. “Μολονότι τα σχόλια αμφότερων των πλευρών είναι θετικά, λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει ως τώρα γνωστές για την κατεύθυνση την οποία έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις. Η καθυστέρηση θα μπορούσε να επαναφέρει τη νευρικότητα στις αγορές”, προσθέτει.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αποφύγει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Fed, η οποία τον Ιανουάριο υπονόησε ότι “πατά φρένο” στην αύξηση επιτοκίων λόγω της επιβράδυνσης, αλλά και του αδύναμου πληθωρισμού, αποφασίζει εντός της εβδομάδας για τα επόμενα βήματά της.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κινήθηκε ανοδικά κατά 0,57%, στις 21.573 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI σημείωσε κέρδη 0,16%, στις 2.179,49 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει “άλμα” 1,28%, στις 29.383 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shangai κινείται ακόμη ισχυρότερα, με άνοδο 2,47% στις 3.096,42 μονάδες και ο Shenzen με άνοδο 3,07%, στις 9.843,43.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με άνοδο 0,25%, στις 6.190.50 μονάδες.
Όσον αφορά τις ξεχωριστές μετοχές, στο Τόκιο ξεχωρίζουν εκείνες των Rakuten (+2.91%), SoftBank (+1.15%) και Nintendo (+2.99%). Στο Χονγκ Κονγκ, ισχυρά ανοδικά κινούνται οι τεχνολογικές Tencent (+2.12%) και Sunny Optical (+2.60%), ενώ στη Νότια Κορέα πτωτικά κινείται η Samsung (-1.13%). Στην Αυστραλία ξεχώρισαν ανοδικά η Rio Tinto (+1.66%) και η Fortescue Metals (+5.40%).