Με επιβράδυνση της τάξης του 14,3% των εκροών στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ) (εξαιρουμένων των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων) αλλά και σημαντική την προστασία των επενδυτών από την έντονη πτώση των τιμών των Ελληνικών αξιών μέσω της υπεραπόδοσης των αντίστοιχων προϊόντων/λύσεων που προσφέρουν οι Έλληνες θεσμικοί διαχειριστές, έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική έκδοση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) με τίτλο “Θεσμικός Επενδυτής”.
Στο μέτωπο των αποδόσεων γενικότερα, οι συνθήκες αβεβαιότητας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και οι διορθωτικές κινήσεις των χρηματιστηριακών αναδυόμενων αγορών εξουδετέρωσαν τις θετικές αποδόσεις του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας, Άρη Ξενόφου, «η επιβράδυνση των εκροών αν αξιολογηθεί στο δύσκολο σημερινό περιβάλλον που κυριαρχεί η αβεβαιότητα απέναντι στα ελληνικά αξιόγραφα και η στενότητα της ρευστότητας, πιστοποιεί την προσωπική μου πεποίθηση ότι έχουμε αγγίξει τον σκληρό πυρήνα της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ασφάλεια που παρέχουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, μέσω της αυτοτέλειας της περιουσίας τους, της διασποράς των επιλογών στην διεθνή αγορά και των αυστηρών εποπτικών κανόνων στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους».
Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των 35 εταιρειών μελών της Ένωσης ανήλθε στα 11,11 δισ. Αναλυτικότερα, στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 7,1 δισ. ευρώ έναντι 8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2010 με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε συντηρητικές επιλογές, όπως τα Ομολογιακά Funds of Funds, Α/Κ Ειδικού Τύπου και ΔΔ Εξωτερικού με εισροές στο σύνολο τους κατά 27,6 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των αποδόσεων τα Α/Κ εσωτερικού κυριάρχησαν σε συγκριτικούς όρους, αφού περιόρισαν σημαντικά τις επιπτώσεις των απωλειών στις τιμές των Ελληνικών τίτλων με τα διεθνή Α/Κ να επηρεάζονται από την κακή πορεία των διεθνών αγορών και την τάση αποκομιδής κερδών που παρατηρήθηκε σχεδόν για το σύνολο του δευτέρου τριμήνου.