Mεικτή είναι η εικόνα στις ασιατικές αγορές , καθώς οι ΗΠΑ έβαλαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο την κινεζική Huawei, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στο εμπορικό μέτωπο.
Οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα ανέκαμψαν από τις προηγούμενες απώλειες με άνοδο 0,4%, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν Shanghai composite (+0,3%) και Shenzhen (+0,22%).
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με άνοδο 0,24%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei σημειώνει απώλειες 0,6%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε και αυτός κατά 0,61%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,86% ενώ στην Αυστραλία ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,7% καθώς σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες ενισχύθηκαν.
Μεικτή ήταν η εικόνα στις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη νοτιοκορεατική Hyundai Motor να χάνει σχεδόν 0,4% και την Kia Motors να κάνει άλμα 1,55%. Στην Ιαπωνία η Nissan ενισχύθηκε κατά 0,25% ενώ η Toyota έχασε 1,28%.
Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να αναβάλει τους δασμούς στην εισαγωγή αυτοκινήτων έως και κατά έξι μήνες.
Πάντως, οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζονται και εξακολουθούν να επηρεάζουν την ψυχολογία των αγορών καθώς ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για απειλές κατά της αμερικανικής τεχνολογίας.
Μετά από αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την προσθήκη της κινεζικής Huawei Technologies και των θυγατρικών της στην ειδική λίστα της υπηρεσίας βιομηχανίας και ασφάλειας, γεγονός που θα καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτήν να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή ως περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα και εκτιμούν ότι το Πεκίνο είναι πλέον αμφίβολο αν θα συνεχίσει στα σοβαρά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν ά οικονομικά στοιχεία που υπολείπονται των προσδοκιών αυξάνοντας τους φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος συμπαρασύρει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο έναντι προσδοκιών για 0,2%. Κάτω των προσδοκιών και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα.