Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της αμερικανικής Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες τη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με 2,25% καθώς και τον τερματισμό της ποσοτικής σύσφιξης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αυτή ήταν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν τα επιτόκια της Fed κατρακύλησαν κοντά στο μηδέν και παρέμειναν εκεί μέχρι το 2015. Στη συνέχεια η Fed πραγματοποίησε εννέα συνολικά αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πάντως στη συνέντευξη Τύπου ότι η Fed δεν θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Στο μεταξύ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας ολοκληρώθηκαν στη Σαγκάη χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως παρά τη συμφωνία το Πεκίνο δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του. Ο Λευκός Οίκος περιμένει οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον το Σεπτέμβριο.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 21.540,99 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,7%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite χάνει 1%, ενώ ο Shenzhen υποχωρεί 0,7% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI των Caixin/Markit διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας πάντως τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 49,6 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 0,2%, ενώ οι δείκτες σε Ταιβάν και Σιγκαπούρη υποχωρούν 0.85% και 0,3%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 0,3%.