Γιατί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές διεθνώς δείχνουν να ανησυχούν από την επέλαση της τεχνολογίας blockhain πληρωμών
Είναι Νοέμβριος του 2008. Στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιος, ονόματι Satoshi Nakamoto, ανακοινώνει την ιδέα του να λανσάρει ένα αποκλειστικά ψηφιακό νόμισμα, το bitcoin,το οποίο διαιρείται σε μικρότερα μέρη (bits), είναι εύκολα ανταλλάξιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε συναλλαγή, χωρίς ενδιάμεσους, με ελάχιστες προμήθειες καθώς δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες στο δίκτυο, ταχύτερα και ανώνυμα.
Tου Γ. Kαραγιάννη
Με την ταυτότητα του Nakamoto να μην έχει ποτέ εξακριβωθεί, το bitcoin έγινε η απαρχή ενός ολόκληρου νέου κόσμου που απασχολεί ιδιώτες, επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις: Του κόσμου των κρυπτονομισμάτων.
Από τo 2009, οπότε και έγινε η πρώτη συναλλαγή με κρυπτονόμισμα, όταν ένας προγραμματιστής από τη Φλόριντα των ΗΠΑ αγόρασε δύο πίτσες με 10.000 bitcoin, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Εκτός του ότι τα 10.000 bitcoin σήμερα αγοράζουν πολλές περισσότερες… πίτσες (για την ακρίβεια, η ισοτιμία τους είναι περίπου 8,5 εκατ. ευρώ), οι συνεχείς διακυμάνσεις του βασικού κρυπτονομίσματος του πλανήτη, που τη μία μέρα μπορεί να κερδίσει 400% και την άλλη να χάσει τα ίδια, έχουν δημιουργήσει πολλούς (δισ)εκατομμυριούχους και έχουν… καταστρέψει πολλούς που επένδυσαν εκεί. Κυρίως όμως, έχουν κάνει όλους του «γκουρού» των επενδύσεων, του χρήματος και της οικονομίας, να ερίζουν ως προς το αν τα κρυπτονομίσματα είναι «ευλογία», αποτελούν το μέλλον των πληρωμών, ή «κατάρα», μια «φούσκα» που θα σκάσει με καταστροφικές συνέπειες.
Η μεταβλητότητα
Εάν είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς, είναι η τιμή των κρυπτονομισμάτων αύριο. Η λέξη «μεταβλητότητα» είναι ίσως αυτή που τα χαρακτηρίζει, καθώς εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζεται από την ίδια την αγορά τους. Κατά κάποιους τα crypto είναι ένα καλό παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων, αφού οι τιμές τους επηρεάζονται από απρόβλεπτες μεγάλες συναλλαγές -συχνά από ανταλλακτήρια, ή traders που με αυτό τον τρόπο χειραγωγούν τα νομίσματα- και έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό το απρόβλεπτο του τυχαίου.
Το πόσο μεγάλη είναι η μεταβλητότητά του, το δείχνουν οι αριθμοί. Το bitcoin, στις αρχές του 2018, έκανε ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις 20.000 δολάρια, καταρρέοντας στη συνέχεια κάτω από τις 4.000, υπερτριπλασιάζοντας εντός του τρέχοντος έτους και «παίζοντας» περίπου στις 9.000 αυτή την εποχή. Η ανακοίνωση του Facebook ότι θα λανσάρει το δικό του κρυπτονόμισμα, τα εκτόξευσαν ξανά, για να τα ξαναρίξουν τα… hints των ρυθμιστικών αρχών για τη λήψη αυστηρών μέτρων αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα.
Άλλωστε, το ψηφιακό νόμισμα δεν εκδίδεται, αλλά «εξορύσσεται» από digital miners που χρησιμοποιούν την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή τους. Εκατομμύρια ψηφιακές «φάρμες» (κυρίως στην Κίνα) λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο παράγοντας bitcoin (κεφαλαιοποίηση 49,5 δισ. δολάρια), Ripple (κεφαλαιοποίηση 40,5 δισ. δολ.), Litecoin (15,11 δισ.), Monero (5,3 δισ.) κ.α. γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά μεταλλάσσεται και μεγαλώνει εκ των έσω.
Ο όγκος τους είναι μεγάλος (η παγκόσμια χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται σε 230 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 φορά το ΑΕΠ της Ελλάδας). Ρυθμιστικοί φορείς και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο, ζητούν ή προαναγγέλλουν αυστηρούς ελέγχους για τα κρυπτονομίσματα. Μιλούν για την προστασία των καταναλωτών, από τη μία, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι οι πιθανοί συστημικοί κίνδυνοι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Donald Trump ξεκαθάρισε ότι «δεν του αρέσουν τα κρυπτονομίσματα», η Ινδία απαγόρευσε τις συναλλαγές τους, η Κίνα φαίνεται διστακτική, ενώ παράλληλα οι Βάιντμαν, Ντράγκι και άλλοι νυν και πρώην θεσμικοί της Ευρώπης καλούν σε «επαγρύπνηση» για αυτά.
Η ΕΚΤ, μόλις τον Ιούνιο, προειδοποίησε ότι όσοι έχουν αγοράσει crypto, διατρέχουν «κίνδυνο μεγάλης ζημιάς», αφού, όπως εξηγεί αποτελούν προνομιακό χώρο για τους κερδοσκόπους και υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις. Με νόημα, άλλωστε, η ΕΚΤ τονίζει ότι κανείς δεν εγγυάται την αξία των νομισμάτων, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένος εκδότης τους, νομικό καθεστώς, πλαίσιο και εποπτεία, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά νομίσματα που έχουν από πίσω τους μία κεντρική τράπεζα.
ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 20.000 ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Οι Έλληνες βλέπουν τα bitcoin, όπως οι πρόγονοί τους τις… πατάτες
Στην Ελλάδα, παρότι οι συστημικές τράπεζες δεν δείχνουν να «φοβούνται» τα κρυπτονομίσματα, η αγορά φαίνεται να είναι πολύ μικρή, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Η επιφυλακτικότητα, θυμίζει αυτή που είχαν οι πρόγονοί μας για τις… πατάτες, όταν τις εισήγαγε ο Καποδίστριας! Λόγω της φύσης του νομίσματος είναι αδύνατο να υπάρξουν σαφή και επιβεβαιωμένα στοιχεία, όμως είναι σαφές πως τα crypto διείσδυσαν στη χώρα μας, ιδιαίτερα ως «αντίβαρο» για πολλούς στα capital controls και ως επένδυση για κάποιους άλλους. Σήμερα, στη χώρα μας περισσότερες από 70 επιχειρήσεις δέχονται συναλλαγές με κρυπτονόμισμα, το οποίο πάντως δεν δείχνει να αναπτύσσεται στη δική μας γωνιά.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει σχέδιο να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα ως «επένδυση χαρτοφυλακίου» και να επιτρέψει την πληρωμή φόρων με αυτά, όμως, ακόμα και με βάση τα πρόχειρα στοιχεία, φαίνεται ότι θα βρει «άνθρακες» αντί για θησαυρό.
Η αισιόδοξη άποψη λέει ότι η χώρα μας είναι το 1% της παγκόσμιας αγοράς bitcoin, στην οποία γίνονται πράξεις ημερησίως 2,1 δισ. δολαρίων (περίπου 240.000 με την τιμή στα 9.000 δολάρια), άρα κατά μέσο όρο, στη χώρα μας δεν γίνονται συναλλαγές που να ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ ημερησίως με bitcoin, είτε αυτές αφορούν αγοραπωλησίες, είτε mining, είτε ανταλλαγές με σκληρό νόμισμα ή άυλα στοιχεία.
Τουλάχιστον στα ATMs κρυπτονομισμάτων, δεν φαίνεται τόσο μεγάλη κίνηση. Κατά πληροφορίες, σε ένα (από τα 15 περίπου που λειτουργούν στη χώρα), στην πρωτεύουσα, γίνονται συναλλαγές οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε αξία το τετράμηνο.
ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ ΚΑΝΟΥΝ… ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων κάνουν «φτερά» σε δευτερόλεπτα
ΤΑ FAKE NEWS ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ RICH & FAMOUS ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΕ
Το μεγάλο πλεονέκτημα του ψηφιακού νομίσματος είναι ότι, η εξελιγμένη μέθοδος κρυπτογραφίας τους, εξασφαλίζει και διασφαλίζει την εγκυρότητα των συναλλαγών, κάνοντας σχεδόν αδύνατο να πλαστογραφηθεί, ούτε να ελεγχθεί κεντρικά. Πώς, λοιπόν, γίνονται απάτες με τα κρυπτονομίσματα;
Τις τελευταίες ημέρες, η ΔΗΕ της ΕΛΑΣ ερευνά μια απάτη. Πρόκειται για μια σειρά διαφημίσεων που δημοσιεύθηκε στο Facebook, με υποτιθέμενες συνεντεύξεις rich and famous, που «παραινούσαν» τον κόσμο να επενδύσει στα crypto. Πρόσωπα όπως η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, ο παρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κωστόπουλος, παρουσιάστηκαν -εν αγνοία τους- να δηλώνουν ότι είχαν επενδύσει μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας σε bitcoin, βγάζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που φυσικά, δεν έγινε. Αυτό που έγινε, είναι ότι πολλοί πείστηκαν από τα fake news και «επένδυσαν», πιθανότατα για να «κλάψουν» τα χρήματά τους.
Υπάρχουν και πιο «χοντρές» περιπτώσεις, ωστόσο. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό διακίνησης κρυπτονομισμάτων αφορά παράνομες δραστηριότητες (φέτος έχουν διακινηθεί περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα στο darkweb), εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο επενδυτικοί. Οι επιθέσεις χάκερ σε «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» εξαφανίζοντας περιουσίες είναι σχεδόν… καθημερινότητα.
Μια από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν στο ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitpoint, όπου χάκερ έκλεψαν ψηφιακά νομίσματα ύψους 32 εκατ. δολαρίων (τα 23 εκατ. πελατών) αναγκάζοντάς το να αναστείλει τη δραστηριότητά του. Νωρίτερα, η κινεζική Binance είχε χάσει περίπου 40 εκατομμύρια και η Bitrue της Σιγκαπούρης περίπου 4,2 εκατομμύρια ενώ πέρυσι το ιαπωνικό Coincheck, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του κόσμου, έχασε 530 εκατ. δολάρια από «ψηφιακή ληστεία», χρήματα που είναι μάλλον απίθανο να ανακτηθούν.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ TRUMP, MNUCHIN, LE MAIRE
Γιατί ο Zuckerberg κάνει πίσω για το Libra
Εν πολλοίς, το φετινό «ράλλυ» των κρυπτονομισμάτων τροφοδοτείται από την ανακοίνωση του διαδικτυακού κολοσσού Facebook, που αφορά το λανσάρισμα ενός κρυπτονομίσματος- stablecoin, με το όνομα Libra. Με δεδομένη τη δημοτικότητα του κοινωνικού δικτύου σε όλο τον πλανήτη και άρα την επιρροή του, το stablecoin (το οποίο επρόκειτο να έχει ίδια ισοτιμία με το δολάριο) θα ερχόταν να αλλάξει τον τρόπο συναλλαγών και να αποδείξει ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν.
Και ενώ το λανσάρισμα προχωρούσε, με προγραμματισμένο το ντεμπούτο του το 2020, ξαφνικά ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, κάνει πίσω. Στα αποτελέσματα τριμήνου, η Facebook διευκρινίζει ότι το Libra «μπορεί να καθυστερήσει», ή, το σημαντικότερο, ακόμα και να μην κυκλοφορήσει ποτέ.
Για να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους η Facebook κάνει πίσω, αρκεί να δούμε την… προφητική δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, ότι «αποκλείεται το Libra να γίνει ένα κανονικό νόμισμα», καθώς «δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να προχωρήσει».
Λίγο αργότερα, ο Aμερικανός ΥΠ.ΟΙΚ., Steven Mnuchin, έκανε λόγο για «απειλή στην εθνική ασφάλεια», με τον πρόεδρο της Fed και (φυσικά) τον Αμερικανό πρόεδρο, Jerome Powell και Donald Trump να «εκφράζουν τις ανησυχίες τους», το Κογκρέσο να βάζει «στοπ» στο λανσάρισμα, τον Mario Draghi να λέει ότι η ΕΚΤ έχει βάλει στο στόχαστρο των ερευνών τα stablecoins και τη σύνοδο των G7 να εκφράζει την ανησυχία της.
H Facebook κατάλαβε ότι έχει ήδη πρόβλημα με τις ρυθμιστικές αρχές, για ένα κρυπτονόμισμα, «η αποδοχή του οποίου από την αγορά υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα», όπως ανέφερε στα αποτέλεσμάτά της, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε σημαντική προηγούμενη εμπειρία με ψηφιακά νομίσματα ή την τεχνολογία blockchain, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητά μας να αναπτύξουμε και να εμπορευόμαστε με επιτυχία αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες».
Οι Crypto – billionaires Chris Larsen
Ο ιδρυτής του Ripple, ισχυρότερος όλων
Στα 58 του χρόνια, ο Καλιφορνέζος Chris Larsen, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος σε κρυπτονομίσματα στον κόσμο. Η περιουσία του Larsen, (ο οποίος είναι angel investor σε startups και συνιδρυτής σε αρκετές τεχνολογικές εταιρίες της Silicon Valley) σε… πραγματικά χρήματα, υπολογίζεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το Forbes αποτιμά την περιουσία του σε κρυπτονομίσματα σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Larsen, είναι ιδρυτής και CEO του κρυπτονομίσματος Ripple (της Ripple Labs, για την ακρίβεια) το οποίο μοιάζει σε όλα με το bitcoin και είναι ένα από τα ισχυρότερα cryptos του πλανήτη. Από την περιουσία του, ο Larsen εκτιμάται ότι διαθέτει 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε XRP, το ψηφιακό νόμισμα που έχει λανσάρει η Ripple.
Cameron και Tyler Winklevoss
Τα λεφτά του Facebook έγιναν… bitcoin
Τα δίδυμα αδέρφια Cameron και Tyler Winklevoss, έγιναν διάσημοι όταν κέρδισαν αποζημίωση 65 εκατ. δολαρίων μετά από αγωγή τους στον κάποτε συμφοιτητή τους στο Harvard, Mark Zuckerberg, τον οποίο κατηγορούσαν ότι τους έκλεψε την ιδέα του κοινωνικού δικτύου ConnectU για να δημιουργήσει το Facebook.
Οι 37χρονοι, σήμερα, Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στο bitcoin -στο οποίο υπολογίζεται ότι διαθέτουν «μερίδιο» άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων- βγάζοντας πολλά λεφτά.
Μετά από επενδύσεις και σε άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις, οι Winklevoss ίδρυσαν το 2015, το ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Gemini. Ίδρυσαν τον πρώτο δείκτη τιμής του bitcoin (Winkdex) ενώ υπήρξαν επενδυτές του BitInstant το οποίο ερευνάται για σχέσεις με το κορυφαίο site του dark web, Silk Road.
Joseph Lubin
Από τη Goldman Sachs στο Ethereum
Ο 54χρονος Joseph Lubin, σύμφωνα με το Forbes, σήμερα στο «πορτοφόλι» του διαθέτει ως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε crypto.
Ο Lubin ήταν executive στο τμήμα private wealth management της Goldman Sachs, όμως όταν διάβασε το white paper του Satoshi Nakamoto, είδε το μέλλον. Έτσι, παράτησε τη δουλειά του και συν-ίδρυσε τον σημερινό γίγαντα ConsenSys, που λειτουργεί ως “venture production studio” για το οικοσύστημα του κρυπτονομίσματος Ethereum, ενός από τα δημοφιλέστερα cryptos του κόσμου.
Justin Sun
Το γεύμα με τον Buffett που δεν έγινε ποτέ
Ο 29χρονος Κινέζος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Tron υπολογίζεται ότι διαθέτει περιουσία «μόλις» 200 εκατ. δολαρίων. Έγινε διεθνώς γνωστός όταν κέρδισε, πληρώνοντας 4,6 εκατ. δολαρία τη δημοπρασία για ένα γεύμα με τον Warren Buffett, στον οποίο ήλπιζε πως θα αλλάξει γνώμη, κάνοντάς τον θετικό προς τα κρυπτονομίσματα. Έχοντας «διαφημίσει» υπερβολικά το γεύμα, που θα γινόταν στο Σαν Φρανσίσκο την προηγούμενη Τετάρτη και στο οποίο είχε προσκαλέσει και τον Donald Trump, o Sun το ανέβαλλε, επικαλούμενος πέτρα στα νεφρά.
Όταν διαπιστώθηκε ότι την ίδια μέρα ήταν σε… πάρτι, στην Κίνα, διέρρευσε ότι του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατηγορίες παράνομο πλουτισμό και διακίνηση μαύρου χρήματος. Εάν ισχύει αυτό, δεν θα είναι η πρώτη φορά, καθώς πολλοί τον κατηγορούν ως scammer…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ