Στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά repo

Λειτουργική αλλά πιο κατακερματισμένη

 

H ευρωπαϊκή αγορά repo μπορεί να γλίτωσε την αναταραχή την οποία έζησε το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ήρεμα.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αγορά των 8 τρισ. ευρώ γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένη, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Αν και αυτό δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ακόμη, ενισχύει τον κίνδυνο να μη ρέουν σωστά μέσω του συστήματος τα μετρητά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της BIS. Αυτό είναι που προκάλεσε χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου πριν από τρεις μήνες.

 

Οι πράξεις repos -η επαναγορά συμφωνιών όπου τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση (collateral) για βραχυπρόθεσμα δάνεια- είναι βασικές για την ευρύτερη αγορά προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Η Fed αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να καλμάρει την αμερικανική αγορά repo, μετά την άνοδο των επιτοκίων στα μέσα Σεπτέμβρη. Κάποιοι φοβούνται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν οι ανάγκες ρευστότητας στο τέλος της χρονιάς θα ασκήσουν νέα πίεση.

 

Η μελέτη της BIS διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά repo έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια από επενδυτές που αναζητούν περισσότερο συγκεκριμένες εγγυήσεις παρά χρηματοδότηση. Αυτό επιδεινώνει τη διάσπαση των γραμμών εγγυήσεων, όπου η ρευστότητα, η τιμή και η συμπεριφορά των χρεογράφων ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία, την ώρα που ορισμένοι traders ειδικεύονται σε ομόλογα που εκδίδονται από τη δική τους κυβέρνηση.

 

Η όλη τάση έχει κερδίσει έδαφος λόγων των δράσεων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ταυτόχρονα ενίσχυσαν τη ρευστότητα χρηματοδότησης αλλά απέσυραν τις εγγυήσεις.

 

«Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανακατανομή της ρευστότητας», σημειώνουν στην έκθεσή τους οι Patrick Schaffner, Angelo Ranaldo και Kostas Tsatsaronis.

 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες στην αγορά repo -τα γενικά repo και τα ειδικά repo. Η πρώτη αφορά κυρίως δανεισμό και δανειοδότηση μετρητών, ενώ η δεύτερη οδηγείται από τις ανάγκες εγγύησης.

 

Και στις δύο κατηγορίες, η ρευστότητα στην Ευρώπη διαφέρει ανάλογα με τη χώρα του ενεχύρου, αναφέρει η BIS. Αυτά που τελούν περισσότερο σε διαπραγμάτευση είναι τα γερμανικά. Οι ισπανικές και ιταλικές εγγυήσεις έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη και πιο ευμετάβλητη ρευστότητα.

 

Οι συμμετέχοντες στην αγορά τείνουν να ειδικεύονται σε ένα ή λίγα τμήματα, σύμφωνα με την BIS, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον κατακερματισμό.

 

Ο κίνδυνος είναι ότι «μπορεί να εμποδίσει το αρμπιτράζ στα τμήματα εγγυήσεων», σημειώνεται στην έρευνα.

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ