Θωρακίζεται η Ελλάδα
Στο γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις εξελίξεις αναφορικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα ενεργειακά θέματα.
Επιπλέον, στο άρθρο επισημαίνεται η στάση της Τουρκίας και οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει με τη Ρωσία, με την εφημερίδα να αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις και να αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt «ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα στον μώλο της Αλεξανδρούπολης. Στο λιμάνι της επαρχιακής πόλης της βόρειας Ελλάδας έρχονται κυρίως βάρκες ψαράδων και το φέρι μποτ, που πηγαίνει στο νησί της Σαμοθράκης, σχεδόν δύο ώρες μακριά. Κάπου-κάπου δένει και κανένα φορτηγό πλοίο.
Αλλά σύντομα θα βλέπει κανείς εδώ πλοία με κοντέινερ, τάνκερ που μεταφέρουν αέριο και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα επένδυσε πολύ στην ανοικοδόμηση του λιμανιού. Δημιουργήθηκαν νέοι μόλοι, νηοδόχοι και ανοίχτηκαν νέοι χώροι ελλιμενισμού, ώστε τώρα πλέον να μπορούν να μπαίνουν στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλα φορτηγά».
Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «οι επενδύσεις εκατομμυρίων αναμένεται να αποδώσουν. Μέσα στο 2020 το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού. Οι Αμερικανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν πολλά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη. Ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιθεώρησε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Ο διπλωμάτης μιλάει με ενθουσιασμό για τις «μεγάλες δυνατότητες» της πόλης.
Η Αλεξανδρούπολη συμβολίζει μια αλλαγή παραδείγματος της αμερικανικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Τουρκία ήταν ο σημαντικότερος εταίρος ασφάλειας των ΗΠΑ σ’ αυτήν την γειτονιά του κόσμου. Αυτό αρχίζει να αλλάζει από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν επιζητεί να συμπράξει με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν».
Αναφορικά με την Τουρκία γράφει ότι «ο Ερντογάν εξοπλίζει τον στρατό του με ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, αποδυναμώνοντας έτσι το ΝΑΤΟ. Στη Συρία ο Τούρκος Πρόεδρος ακολουθεί δικούς του δρόμους με την εισβολή του. Στη Λιβύη φουντώνει τον εμφύλιο πόλεμο στέλνοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους. Όσο περισσότερο απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση, τόσο σημαντικότερη γίνεται η Ελλάδα για τους Αμερικανούς.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αποκαλεί την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή.
«Οι σχέσεις μας ποτέ πράγματι δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο σήμερα», δήλωσε πρόσφατα ο Πομπέο επισκεπτόμενος την Αθήνα. Αφορμή ήταν η σύναψη μιας νέας στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση του αριστερού έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν προχωρήσει πολύ.
Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, πριν αναλάβει την κυβέρνηση το 2015, καλλιεργούσε μια μαχητική αντιαμερικανική ρητορική – εντελώς στην παράδοση της ελληνικής Αριστεράς, που αγωνιζόταν από τη δεκαετία του ’70 με το σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» για να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Τώρα οι Αμερικανοί είναι καλοδεχούμενοι. Αναλυτές του Jewish Institute for National Security of America (JINSA), μιας φιλο-ισραηλινής δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, σε πρόσφατη μελέτη τους διαπιστώνουν ότι εν τω μεταξύ στην Ελλάδα «υπάρχει ευρεία εθνική συναίνεση ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδας».
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι ενώ η Τουρκία με τον Ερντογάν εξελίσσεται από δημοκρατικό και συνεπή εταίρο του ΝΑΤΟ σε ένα αυταρχικό φιλο-ρωσικό κράτος εχθρικά διακείμενο στη Δύση, η Ελλάδα καθίσταται ένας όλο και σημαντικότερος φιλο-αμερικανικός παίκτης στην περιοχή. Η αλλαγή στάσης των Ελλήνων προς τις ΗΠΑ οφείλεται η αυξανόμενη εχθρική πολιτική της Αγκυρας, στη διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει η μελέτη.
Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν πτυχές μιας στενότερης συνεργασίας-γράφουν οι αναλυτές της JINSA. Συνιστούν να ενισχυθεί η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο και να προετοιμαστούν σχέδια για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μαχητικά έγκαιρης προειδοποίησης AWACS και αεροπλανοφόρα από την Τουρκία στην Ελλάδα».
«Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν επίσης να υποστηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα από τις ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της F-16 και με δάνεια να μπορέσει η Αθήνα να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα μικρής παρατηρησιμότητας F-35. Αυτό θα ήταν χαστούκι για τον Ερντογάν.
Γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 που παρήγγειλε, όσο η χώρα εμμένει στις συναλλαγές πυραύλων με τη Ρωσία», τονίζει και προσθέτει: «Πριν από μία εβδομάδα η ελληνική Βουλή επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανακατασκευή των ήδη χρησιμοποιούμενων από τους Αμερικανούς βάσεων πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας στην Κρήτη.
Ο κόλπος της Σούδας στα Χανιά είναι η μοναδική βάση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί αεροπλανοφόρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν και δύο ακόμα αεροπορικές βάσεις, δηλαδή τις βάσεις της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα και του Στεφανοβίκιου στον Βόλο. Και η Αλεξανδρούπολη προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι ως βάση του στόλου και κόμβο επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Υπέρ της Αλεξανδρούπολης συνηγορούν οι καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις. Η πόλη βρίσκεται στην Εγνατία Οδό, που ως ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέει τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, και στη σιδηροδρομική διαδρομή, που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.
Μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή οδηγεί στη Βουλγαρία. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, από την Αλεξανδρούπολη στα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Βάρνα και Μπουργκάς. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Ν.Α. Ευρώπη.
Στην Αλεξανδρούπολη όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο στρατιωτικά ενδιαφέροντα. Η ελληνική επιχείρηση Gastrade σχεδιάζει εκεί πλωτό terminal για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ένα τάνκερ αερίου, που θα λειτουργεί ως σταθμός διακίνησης και θα μπορεί να περιλάβει
Έξω από την Αλεξανδρούπολη. Από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται υποθαλάσσια στην ξηρά και θα διοχετεύεται σε δύο αγωγούς. Ο πρώτος θα οδηγεί δυτικά προς την Αδριατική και στη συνέχεια στην Ιταλία», γράφει η Handelsblatt.