H τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σήμερα στα 54 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο 13 μηνών, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού επιβραδύνθηκε στην Κίνα, μειώνοντας την ανησυχία σχετικά με τη διάρκεια του πλήγματος στη ζήτηση πετρελαίου.
Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000 σήμερα, αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι η επιδημία μπορεί να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει.
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 82 σεντς στα 54,09 δολάρια το βαρέλι στις 12.08 (ώρα Ελλάδας).
Χθες, είχε υποχωρήσει στα 53,11 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωνε άνοδο 72 σεντς στα 50,29 δολάρια.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα μπορεί να υποστεί και άλλο πλήγμα, αν δεν μπορέσει να περιορισθεί ο κορωνοϊός και αν ο ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) δεν συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για τη στήριξη των τιμών. «Αν και το πετρέλαιο ανακάμπτει ξανά σήμερα, η έλλειψη μίας συντονισμένης δράσης από τον ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι οι ανησυχίες για υπερβάλλουσα προσφορά είναι πιθανόν να διατηρήσουν το πάνω χέρι», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.
Ο κορονοϊός έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Τα κινεζικά κρατικά διυλιστήρια σχεδιάζουν να μειώσουν τον Φεβρουάριο την επεξεργασία αργού κατά 940.000 βαρέλια την ημέρα – που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε παράλληλα με το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία άρχισαν ξανά την άνοδό τους προς νέα υψηλά ρεκόρ σήμερα, εν μέσω ελπίδων ότι η έξαρση του ιού κορυφώνεται. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έλεγαν ότι οι ανησυχίες για τον ιό και τη ζήτηση πετρελαίου πιθανότατα θα εκδηλωθούν ξανά. Το ράλι «φαίνεται να είναι περισσότερο μία τεχνική ανάκαμψη παρά μία γενική πεποίθηση ότι η επιδημία εκτονώνεται», δήλωσε χρηματιστής της PVM.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων είναι και η Ρωσία, έχουν περιορίσει την προσφορά του πετρελαίου κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020 για να στηρίξουν την αγορά και εξετάζουν μία περαιτέρω μείωση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τον ιό. Ένα συμβουλευτικό σώμα του ΟΠΕΚ+ πρότεινε μία πρόσθετη περικοπή της προσφοράς κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά η Ρωσία έχει καθυστερήσει να δηλώσει τη θέση της, απογοητεύοντας ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ.
Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αναμένεται ότι αυξήθηκαν – για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – κατά 2,9 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα έως τις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, μία εξέλιξη που θα ασκούσε επιπλέον πτωτική πίεση στις τιμές. Τα στοιχεία για την προσφορά στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα και αύριο.