Ακολούθησε το γενικότερο «τσουνάμι» πωλήσεων στις διεθνείς αγορές το αργό καταγράφοντας ισχυρές απώλειες τη Δευτέρα.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 9,6% ή κατά 3,03 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 28,70 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 28,03 δολάρια το βαρέλι.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε “βουτιά” 11% ή 3,73 δολάρια και έκλεισε στα 30,11 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας νωρίτερα έως τα 29,52 δολάρια ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.
Τη συνέχιση της ελεύθερης πτώσης στην τιμή του αργού δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε η έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve την Κυριακή, η οποία φαίνεται ότι δεν κατάφερε να μετριάσει τον πανικό των επενδυτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στη ζήτηση για πετρέλαιο.
Έτσι, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και σήμερα την κατρακύλα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αλλά και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που οδήγησαν το αργό να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας απώλειες άνω του 23%, παρά τη μικρή ώθηση που δέχθηκαν την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.
Την Κυριακή, ωστόσο, η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκιά της σχεδόν στο μηδέν και η ανακοίνωση ότι προχωρά στην επαναγοράσει 700 εκατ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους, μάλλον τρόμαξε τους επενδυτές που θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή προμηνύει ότι έπονται χειρότερα.
“Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασε εξαιρετικά αρνητικά και πιστεύουμε ότι δεν έχουν δει ακόμη τα χαμηλά του”, σημειώνει ο Bjoernar Tonhaugen, επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Eystad Energy.