Ύστερα από την χθεσινή ιστορική «βουτιά» το αργό σήμερα, Πέμπτη, κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του.
Βοήθησαν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών
Το ανοδικό ξέσπασμα της Πέμπτης τροφοδότησαν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο αλλά και τα μέτρα των κυβερνήσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικονομίες τους, που συνέβαλαν ώστε να μειωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών στην αγορά πετρελαίου σχετικά με την επιβράδυνση της ζήτησης.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές ανά βαρέλι
Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε σήμερα άνοδο κατά 4,85 δολάρια ή κατά 23,8% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 25,22 δολάρια το βαρέλι, επιτυγχάνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones που φτάνουν πίσω έως τον Μάρτιο του 1983.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 3,45 δολάρια ή 13,6% και έκλεισε στα 28,33 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες 60% το αργό από την αρχή του χρόνου
Σημειώνεται πάντως ότι το αμερικανικό αργό “γράγει” από την αρχή του έτους απώλειες περίπου 60%, καθώς οι τιμές έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Ουχάν της Κίνας και πλέον έχει επεκταθεί σε 177 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τις 230.000 και τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 9.300 σε όλο τον πλανήτη.
Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο ο πόλεμος τιμών που ξέσπασε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, μετά τη διαφωνία της Μόσχας στην πρόταση του Ριάντ για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να στηριχθεί η διεθνής τιμή του, η οποία οδήγησε τους Σαουδάραβες να “απαντήσουν” με κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής “μαύρου χρυσού”, η οποία σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της ζήτησης λόγω κορονοϊού, είχε συντριπτική επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου.