Η αντιπαράθεση για το μοντέλο των εγγυήσεων από την Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει και να βρεθεί λύση, ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες στην Αθήνα και άλλες χώρες, επεσήμανε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κάταϊνεν, ο οποίος επιμένει στην παροχή εγγυήσεων.
«Το θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε τα φινλανδικά αιτήματα να μην πλήξουν άλλες χώρες», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.
Σύμφωνα με τον Κατάϊνεν, το θέμα των εγγυήσεων θα μπορούσε να πλήξει την εγκυρότητα της Φινλανδίας στην ΕΕ και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει συμφέρον να αυξήσει την επιρροή της.
Η Φινλανδία επιμένει στη στάση της για την παροχή εγγυήσεων ως απόλυτη προϋπόθεση για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα, αν και άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Γερμανία, απορρίπτουν αυτή την προοπτική.
Η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει στις εγγυήσεις και επισημαίνει ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή που θα λάβει αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με -ανώνυμες- δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων που επικαλείται το Bloomberg.
Έτερος Φινλανδός αξιωματούχος, που μίλησε στο Ρόιτερς, είπε ότι το Ελσίνκι έχει εγκαταλείψει την απαίτηση για χρηματικές εγγυήσεις και τώρα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση δημόσια περιουσία που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση, πριν αυτή βγεί επισήμως προς πώληση.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «αναζητούν μία λύση» στο θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των FT ότι θα συζητηθεί μία αναθεωρημένη εκδοχή της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, με την πρόταση την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, το ελληνικό Δημόσιο θα έβαζε ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η εγγύηση αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι και η νέα πρόταση θα συναντήσει αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες και δυνητικά από θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι παραμένει ασαφές ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.
Σημειώνει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν φαινόταν, να είναι κοντά στη διευθέτηση της διαφωνίας που προέκυψε από την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Φινλανδίας με την Ελλάδα (για την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων) από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία.
Η WSJ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι είναι αποτελούν «κόκκινη γραμμή».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να αποσαφηνισθούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μέσω του οποίου θα δοθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το νέο ΕΤΧΣ να εγκριθεί σε συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στις 31 Αυγούστου.