Η σταδιακή άρση του lockdown τόσο σε κάποιες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες καθώς όσο και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες επηρέασε θετικά τις τιμές του πετρελαίου που κατέγραψαν ¨άλμα¨ σήμερα.
Οι ελπίδες για ανάκαμψη στη κίνηση των οχημάτων και τη ζήτηση για καύσιμα έπαιξαν τον ρόλο τους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 9,6% στα 22,34 δολάρια το βαρέλι στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια καταγράφουν άνοδο τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα futures για το πετρέλαιο Brent σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 7,4% στα 29,22 δολάρια.
Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Νιγηρία και η Ινδία καθώς και αμερικανικές πολιτείες όπως το Οχάιο άρχισαν να επιτρέπουν τη σταδιακή επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους και άνοιξαν εργοτάξια, πάρκα και βιβλιοθήκες. Η κίνηση των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων των περιοχών που δεν έχουν χαλαρώσει ακόμα τα μέτρα περιορισμού, έχει ανακάμψει, σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της RBC Capital Markets. Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η χαλάρωση των μέτρων θα βοηθήσει να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο ενώ προβλέπει ακόμα και ανεπαρκή προσφορά για το τέταρτο τρίμηνο, αναμένοντας ότι στα τέλη του 2020 η τιμή του μπρεντ θα ανακάμψει στα 43 δολάρια το βαρέλι και έως τα μέσα του 2021 στα 55 δολάρια το βαρέλι. Η Morgan Stanley ανέφερε ότι η υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές έχει πιθανόν φθάσει ήδη στο αποκορύφωμά της και ότι η κρίση σε ό,τι αφορά τις αποθηκευτικές μονάδες αποκλιμακώνεται.
Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές του αργού υπέστησαν άνευ προηγουμένου απώλειες τον Απρίλιο και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραδεία καθώς η αεροπορική κίνηση δεν εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σύντομα. Ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής Qantas Airways Άλαν Τζόις δήλωσε σήμερα ότι «η διεθνής ζήτηση για ταξίδια θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει σε αυτό που ήταν».