Άνω των 30 δολαρίων
Τα 30 δολ. το βαρέλι ξεπερνά τη Δευτέρα το αμερικανικό αργό, για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, καθώς οι παραγωγοί στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, συνεχίζουν τις περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να επανισορροπήσουν την αγορά, η οποία “σμπαραλιάστηκε” από την κατάρρευση της ζήτησης, εν μέσω γενικευμένων lockdown ανά τον πλανήτη.
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κινείται ανοδικά κατά 5,05%, στα 31,01 δολ. το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, κερδίζει 3,91%, στα 33,77 δολ. το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Ο αριθμός των ενεργών εξεδρών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε για ένατη συναπτή εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ τα αποθέματα στο σημείο αποθήκευσης – “κλειδί” του Cushing, στην Οκλαχόμα, σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Ιράκ ανακοίνωσε εξάλλου ότι σταματά την παραγωγή σε μία εκ των πετρελαιοπηγών του, στο Αλ Αχντάμπ, λόγω διαδηλώσεων στο σημείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι περικοπές στην παραγωγή στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν στη μείωση παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερηδίως από πλευράς των χωρών του OPEC+, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου. Οι τελευταίες αποτέλεσαν την απάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην καταστροφή της ζήτησης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο να αφαιρεθεί από την παγκόσμια παραγωγή περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού.
Μαζί με μια σχετική ανάκαμψη στη ζήτηση, οι περικοπές απέτρεψαν την επανάληψη της “κατρακύλας” του αργού σε αρνητικές τιμές, όπως συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία τον Απρίλιο (για το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου).
Ο Mohammad Barkindo, γ.γ. του OPEC, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg Television ότι οι προοπτικές για το β΄ εξάμηνο του έτους μοιάζουν πιο ελπιδοφόρες, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
“Υπήρξε μια πολύ έντονη αντίδραση από τους παραγωγούς στις ΗΠΑ, με περικοπές στην παραγωγή και αυτό επέδρασε πολύ ισχυρά στο να αποσυμπιέσει το σύστημα”, αναφέρει ο Daniel Hynes, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group. Οι τιμές είναι ελάχιστα πιθανό να κατρακυλήσουν κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι εάν δεν υπάρξει νέο και πολύνεκρο κύμα του κορωνοϊού στις μεγάλες οικονομίες, προσθέτει.
Ένα από τα πλέον εμφανή δείγματα υπερπροσφοράς – ο όγκος των εκατομμυρίων βαρελιών που παρέμεναν αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια που πλέουν ανά τον κόσμο – δείχνει ήδη τάση συρρίκνωσης.