Τα μεγάλα «σπίτια» και οι insiders που κερδίζουν ποντάροντας στη μεταβλητότητα
ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας, όταν οι αγορές καταρρέουν, οι ισχυροί διαβλέπουν τα χαμηλά των μετοχών και κάνουν επιλεγμένα dip σε αυτές που θα τους δώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, ή κρατούν τις θέσεις τους. Τι γίνεται όμως, όταν ο επενδυτής των επενδυτών, ο «Μάντης της Όμαχα», Warren Buffett, αρχίζει να ξεφορτώνει το portfolio του; Είναι ίσως η απόδειξη πως οι επενδυτές βρίσκονται σε ένα mode αναμονής, έτοιμοι να πατήσουν το panic button με την παραμικρή αφορμή…
Είναι στ’ αλήθεια έτσι; Ναι, ο «ήρωας» των value επενδυτών, Buffett που μεγάλωσε τη Berkshire Hathaway μέσω των επενδύσεων κατά 2.744.062% από το 1964 ως το 2019 (ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 επέστρεψε 19.784%), στην προηγούμενη κρίση είχε ποντάρει δυνατά στις BofA, Goldman Sachs, General Electric, βγάζοντας δισεκατομμύρια. Όμως τώρα, δεν ακολουθεί τον κανόνα του («να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι και φοβισμένος όταν οι άλλοι είναι άπληστοι») στην αγορά, καθώς «ξεφορτώθηκε» 6,1 δισεκατ. δολάρια μετοχών (κυρίως αεροπορικών), προσθέτοντάς τα στο ταμείο των 137 δισ. που διαθέτει σήμερα. Και, αν φοβάται (;) ο Buffett, τι θα πρέπει να κάνουν οι άλλοι επενδυτές;
Volatility
«Μεταβλητότητα» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τις αγορές σήμερα. Οι επενδυτές σπρώχνουν την αγορά προς τα πάνω με τη σταδιακή άρση του lockdown και με τις πληροφορίες για κάποιο ελπιδοφόρο εμβόλιο για τη θεραπεία του κορωνοϊού, όπως αυτό που έχει σπρώξει άνω του 400% τη μετοχή της Moderna στη Wall Street. Όμως την ίδια ώρα, φαίνεται πως είναι με το δάχτυλο στο «κουμπί πανικού», έτοιμοι να πουλήσουν όποιες θέσεις έχουν σε μετοχές με το παραμικρό κακό νέο.
Με την «αγορά των αγορών» να αποτελεί οδηγό για την Ευρώπη (και όχι μόνο) ως «κακά νέα» μπορούν να εκληφθούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου και, ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα τριμήνου των εταιριών, αλλά και οι προβλέψεις γι’ αυτά. Για παράδειγμα, η πτώση 48,4% που αναμένει το Refinitiv στις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου των εισηγμένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, προκαλεί νέο γύρο διστακτικότητας στους επενδυτές.
Έμπειροι αναλυτές επισημαίνουν ότι, δεδομένης της ρευστότητας, υπάρχει μια νέα τάση στην αγορά. Τα μεγάλα σπίτια και οι insiders παίζουν στο volatility. Ποντάρουν, δηλαδή, στα εύρη μεταξύ μέγιστου – χαμηλού της αγοράς που δημιουργούν πολλαπλάσια περιοχή μόχλευσης. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα στις αγορές υπερισχύουν οι traders και τα ενεργά funds «παίζουν» στον δείκτη τάσης διαφοράς, το hedging. Και, όσο η Wall Street… ανεβοκατεβαίνει, οι υπόλοιπες αγορές ακολουθούν, με τους επενδυτές να περιμένουν τα νεότερα. Και ποια θα είναι τα χειρότερα;
Με την επικεφαλής αναλύτρια της Crossmark Global Investments, Victoria Fernandez, να λέει ότι περιμένει η μεταβλητότητα να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ο JJ Kinahan της TD Ameritrade είναι πιο σκληρός, προειδοποιώντας ότι «οι αγορές κινούνται με αισιοδοξία αντί για πραγματικότητα και αυτά τα δύο θα συγκρουστούν στα μέσα Ιουνίου». Ο δε επικεφαλής της Absolute Strategy Research, Ian Harnett, θυμίζει ότι από το κραχ του 2008 χρειάστηκαν δύο χρόνια για την επιστροφή και προειδοποιεί ότι «οι προσδοκίες των επενδυτών για κέρδη το 2021 είναι μη ρεαλιστικές».
Φέτος ο Dow έχει απώλειες περίπου 15% και ο S&P 500 9,5%, ενώ ο Nasdaq κρατά το θετικό επίπεδο του 2,4%. Η αγορά δείχνει τη θέληση να επιστρέψει στα περσινά επίπεδα, όμως είναι οι εκθέσεις των μεγάλων οίκων ότι ίσως η αγορά να μην έχει πιάσει ακόμα πάτο, που τους κρατάνε σε θέση επιφυλακτικότητας και που, με κάθε σημάδι, τους βάζουν σε panic mode.
H εμπιστοσύνη
Στην Ελλάδα, όπου τα μεγέθη είναι σαφώς μικρότερα (τα διαθέσιμα αμοιβαίων κεφαλαίων δεν ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ), η αγορά ακολουθεί τις τάσεις της Wall Street και των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το ζήτημα είναι η δοκιμή των αντιστάσεων που έχει το ΧΑ και ίσως αυτή δοκιμάστηκε εν μέρει με την υπόθεση της MLS. Σημάδια πανικού δεν φάνηκαν, με δεδομένο το γεγονός ότι επίπτωση δεν υπήρχε σε πολλούς -πλην, ίσως της CNL Capital- αλλά και του γεγονότος ότι δεν ήταν της τάξεως μεγέθους της Folli-Follie. Το βέβαιο ωστόσο, είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις λειτουργούν προσθετικά στο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που ορθώνεται ως απειλή για το ΧΑ.
Εκτός αυτού, οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν ότι προς το παρόν δεν δείχνουν να υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια ανοδικής κίνησης, με τον πιο σημαντικό ρόλο να συνεχίζει να παίζει η διεθνής χρηματιστηριακή τάση, με τις αγορές να βρίσκονται σε παρατεταμένο “reality check” ζυγίζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιριών, σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά και εταιρικά στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
MORGAN STANLEY INSIGHT FUND
Συνεχίζει να επενδύει μέσα στην κρίση με κέρδη
Ποιος είπε ότι είναι η εποχή που όλοι κάνουν πίσω; Που κανείς δεν επενδύει; Ο Dennis Lynch, ο οποίος ηγείται του Morgan Stanley Insight Fund, συνεχίζει να επενδύει μέσα στην κρίση, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το 30% από την αρχή του έτους ως σήμερα. Με assets υπό διαχείριση τα οποία ξεπερνούν τα 3 δισεκατ. δολάρια, το fund επενδύει κυρίως σε βαριά τεχνολογικά χαρτιά, όπως οι Amazon και Zoom Video, που το βοήθησαν να εκτοξευτεί.
«Σχετικά τυχερή» περιγράφει την πορείατων επενδύσεων του fund o Lynch φέτος, αλλά παραλείπει να αναφέρει το γεγονός ότι στις αρχές του έτους, έχοντας διαβλέψει την κρίση που ερχόταν, πόνταρε σε μετοχές που έγιναν hot στη διάρκεια της πανδημίας. Η εύκολη σκέψη είναι η εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom, το δύσκολο ποντάρισμα ωστόσο ήταν η dedicated στο software φαρμακευτικών Veeva Systems που βρίσκεται σε ένα διαρκές ράλλυ ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού (άνω του 400%).
«Οι καιροί είναι τόσο απρόβλεπτοι… τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», εξηγεί ο Lynch. «Επειδή η αγορά έπεσε και ανέβηκε, δε σημαίνει ότι βλέπεις αρχή και τέλος. Όταν είσαι επενδυτής, είσαι πάντα στην αρχή. Νομίζω ότι χρειάζεται πολύς καιρός για να κρίνεις εάν είχες επιτυχημένη στρατηγική». Ο Lynch με επενδυτική εμπειρία άνω των δύο δεκαετιών, λέει ότι το όπλο του είναι η υπομονή. Και πως έτσι, όταν οι αγορές ανέβαιναν μετρούσε κέρδη και όταν γύριζαν σε sell-off, το fund αύξανε τα κέρδη του κατά 14%. Επειδή είχε κάνει τις σωστές τοποθετήσεις και δεν βιάστηκε, δεν πανικοβλήθηκε, πουλώντας στα πρώτα σημάδια…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ