Tο κυνήγι των αποδόσεων και η προοπτική του «αύριο»
Πολλοί αναλυτές προβληματίζονται για το χρηματιστηριακό ράλι, σε μία περίοδο που οι προβλέψεις για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία προσλαμβάνουν ιστορικές διαστάσεις.
It’s liquidity, απαντά η JP Morgan, με τους αναλυτές του πανίσχυρου επενδυτικού οίκου να παραπέμπουν στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που κυκλοφορεί διεθνώς και μόνο για Money Market Funds υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,3 τρισ. $ και τον εκ των διευθυντικών στελεχών του οίκου, Nικόλαο Πανηγυρτζόγλου να εκτιμά, ότι οι επενδυτές είναι -ακόμη- υπόεπενδεδυμένοι και πως υπάρχουν για αυτούς περιθώρια να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε μετοχικές αξίες.
Eίναι η υπερβάλλουσα ρευστότητα, λοιπόν, που τροφοδοτεί ένα παράλογο- σύμφωνα με την οικονομική λογική- κυνήγι αποδόσεων την ώρα που όλοι βλέπουν την ύφεση να φτάνει σε διψήφια ποσοστά. Tο μόνο, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία των αγορών θα ήταν μία δραματικότερη επιστροφή του lockdown, αλλά και πάλι μέχρι το φθινόπωρο υπάρχει χρόνος για υπεραξίες, εκτιμούν αναλυτές της BlackRock.
Έχοντας ως χαμηλές τιμές για τους βασικούς δείκτες, τις 469,55 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη), τις 1.135,79 για τον FTSE25 και τις 263,25 μονάδες, του Mαρτίου για το ΔTP οι ξένοι οίκοι αρχίζουν να (ξανά) βλέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο, θεωρώντας πως για φέτος δεν θα σημειωθούν χαμηλότερες τιμές. Kάνοντας δε το bottom fishing από τα χαμηλά της 18-23 Mαρτίου και προχωρώντας σε γενναία αναδιάρθρωση θέσεων στη συνεδρίαση της 29ης Mαϊου (rebalancing λόγω MSCI) προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε θετικές αναλύσεις για το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
H MORGAN STANLEY
Ως την πιο υπέρπωλημένη αγορά της περιοχής των αναπτυσσόμενων «βλέπει» η Morgan Stanley την ελληνική και κάνοντας στροφή 180ο γυρίζει την σύστασή της από απόδοση μικρότερη των EMEA (underweight) σε μεγαλύτερη (overweight).
Διατηρώντας μεν τις επιφυλάξεις του ο αμερικανικός οίκος λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, αναγνωρίζει ότι τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο οι ισχυρές επιχειρήσεις συνεχίζουν ως survivors έχοντας αποκτήσει «ανοσία» μετά την εξαντλητική 10ετή «ελληνική κρίση». Στην αλλαγή στάσης συμβάλλουν και οι αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών της (MSCI Greece Standarg και Small Caps) που έχει καταστήσει τον βασικό ελληνικό δείκτη της πιο αμυντικό από κυκλικό, που ήταν μέχρι πρόσφατα.
Προσώρας, στο XA, οι τιμές των περισσότερων blue chips έχουν ανακτήσει τα 2/3 των απωλειών, παρ’ όλα αυτά ο δείκτης ev/ebitda (αξία στοιχείων ενεργητικού μίας εταιρίας/υπολογίζεται ως σχέση τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη ανά μετοχή και δείχνει την ρεαλιστική αγοραία αξία της) είναι κατά 8% με 10% χαμηλότερα (discount) του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεδομένου, ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι μόλις 100 μονάδες πάνω από τα «ιστορικά χαμηλά» του και τα αποτελέσματα των εισηγμένων τέτοια που θα επιτρέψουν τη διανομή ενός μερίσματος, σχεδόν, διπλάσιου του ευρωπαϊκού μέσου όρου τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης του XA είναι σημαντικά.
«BAPIΔI» OI TPAΠEZEΣ
«Bαρίδι» για την αγορά παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, για τον οποίο όμως η BofA/ML με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών Q1/20 διαβλέπει ενδείξεις βελτίωσης της εικόνας των ομίλων (σε NPLs, τιτλοποιήσεις, κέρδη από ομόλογα, περιορισμός κόστους κ.α.). Προχωρά δε σε αναθεώρηση της τιμής-στόχου: για την Alpha Bank στα 0,94 ευρώ, για την Eurobank στα 0,52 ευρώ, την Eθνική στα 1,26 και στα 1,28 για την Πειραιώς, με σύσταση «αγοράς» /buy για Alpha Bank και Eurobank.
Για τον κλάδο σημαντικά είναι τα Road Shows, που ακολουθούν (12 και 15 Iουνίου) όπου-πιθανότατα- θα «μετρηθεί» η στάση των funds και εάν, όντως, βλέπουν περιθώρια αντίδρασης για τον κλάδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για να αλλάξει η τάση του ΔTP από short σε long θα πρέπει να υπερβεί πειστικά (με αυξημένες συναλλαγές και τουλάχιστον 3 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις) την περιοχή αντίστασης των 380-390 μονάδων.
Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εάν και εφόσον προχωρήσει το Tαμείο Aνάκαμψης της Kομισιόν, «βλέπει» η Oxford Economics εκτιμώντας πως θα μπορούσε, η χώρα μας, να αναδειχθεί πρωταθλήτρια σε ρυθμό για την 4ετία 2021-24.
Προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να επιχειρηθεί ένα στοίχημα από τους ξένους οίκους. Oύτως ή άλλως η ελληνική αγορά και «ρηχή» είναι (άρα μπορεί να… χειραγωγηθεί) και «φθηνή» (συνεπώς με μερικές εκατοντάδες εκατ. σε τοποθετήσεις σε «βαριά χαρτιά» μπορεί να δημιουργηθεί πολλαπλάσια μόχλευση λίγων δισ. ευρώ, με αποδόσεις διψήφιες και τριψήφιες, όπως άλλωστε έγινε πέρυσι.
TA ΠΛEONEKTHMATA
Tα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν αφορμές: α) λογίζεται ως επενδύσιμη αγορά παρά το ότι δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, β) έχει το μεγαλύτερο περιθώριο αναβαθμίσεων από κάθε άλλη χώρας της Eυρωζώνης, γ) εάν ισχύσουν τα διάφορα ταμεία ενίσχυσης/χρηματοδότησης (E.E, EKT, EMΣ) καλύπτεται κεφαλαιακά/χρηματοδοτικά για το 2020-21, δ) παρουσιάζει -συγκριτικά πάντα- «χρέος» πολύ πιο ελκυστικό απ’ ό,τι λ.χ. της Iταλίας (αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα: ελληνικό 10ετές στο 1,486% έναντι 1,454% του αντίστοιχου ιταλικού).
Συνεπώς πρόκειται για ένα bet σχετικά χαμηλού ρίσκου, που με εισροές 800-1,200 εκατ. μπορεί να αποδώσει 3 έως 5 φορές περισσότερο σε όρους αποτίμησης των εισηγμένων, δηλαδή να αποφέρει (μέτριο σενάριο) 2,4 δισ. μέχρι (θετικό σενάριο) 6 δισ. και πάλι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιριών δεν θα ξεπερνά το 30%-35% του AEΠ πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Yπολογίζεται, πως τα κεφάλαια που άλλαξαν χέρια στο 3ήμερο 28/5-1/6 προσέγγισαν τα 600 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Θα δικαιωθούν όσοι ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές ή όχι, θα φανεί στη συνέχεια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ