Στο επίκεντρο η μείωση της παραγωγής
Την πολιτική τους σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο αναμένεται να αποφασίσουν στη σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των σύμμαχων τους, όπως η Ρωσία.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω ευρύτερων προσδοκιών της αγοράς ότι θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην προσφορά καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που αναφέρονται και ως ΟΠΕΚ+, έχουν μειώσει την παραγωγή τους από τον Μάιο κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή το 10% της παγκόσμιας προσφοράς, μετά τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης κατά το ένα τρίτο λόγω του κορωνοϊού. Μετά τον Ιούλιο, οι περικοπές αναμένεται να περιοριστούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια έως τον Δεκέμβριο. Μία ομάδα, στην οποία μετέχουν βασικοί υπουργοί και είναι γνωστή ως Μεικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) θα συναντηθεί σήμερα στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) για να συστήσει το ύψος των περικοπών τους επόμενους μήνες.
Συστάσεις για παράταση των περικοπών – ρεκόρ τον Αύγουστο
Πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει συστάσεις για παράταση των περικοπών – ρεκόρ τον Αύγουστο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά πετρελαίου οδεύει πιο κοντά σε μία ισορροπία. Χθες, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 μετά την πτώση της κατά 9 εκατ. βαρέλια φέτος.
Ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου μετά το χαμηλό 21 ετών τον Απρίλιο
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν έως σχεδόν τα 43 δολάρια το βαρέλι από τα 16 δολάρια τον Απρίλιο που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο 21 ετών. Η αύξηση των τιμών επέτρεψε σε ορισμένους Αμερικανούς παραγωγούς να ξαναρχίσουν την παραγωγή τους, κάτι που αναμένεται να βαρύνει στη σημερινή απόφαση του ΟΠΕΚ.
Η πραγματική αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο μπορεί να είναι χαμηλότερη από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δεδομένου ότι το Ιράκ, η Νιγηρία και η Αγκόλα δεσμεύτηκαν να έχουν μεγαλύτερη συμμόρφωση για να αντισταθμίσουν την υψηλή παραγωγή τους κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο θα παραμείνουν στο επίπεδο του Ιουλίου, καθώς τα επιπλέον βαρέλια που αναμένεται να αντλήσει το βασίλειο θα χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του κλάδου στο Reuters.