Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε αρνητική τροχιά οι περισσότερες ασιατικές αγορές, πλην της ηπειρωτικής Κίνας, ενώ οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών. Παράλληλα, το δολάριο υποχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το πακέτο στήριξης από τις συνέπειες του κορωνοϊού ύψους 2 τρισ. δολ.

 

Άλμα 1,2% έκαναν στις απογεματινές συναλλαγές οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας. Τελικά ο Shanghai composite έκλεισε με κέρδη 0,28%, ενώ νωρίτερα ο Shenzhen composite ενισχυόταν κατά 1,50% και ο Shenzhen component κατά 1,69%.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng με πτώση 0,64%, ο ιαπωνικός Nikkei με απώλειες 0,58%, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,49%.

 

Η δραστηριότητα στον ιαπωνικό τομέα μεταποίησης συρρικνώθηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

 

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης  Kospi με οριακή πτώση 0,01%.

 

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,32%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιούνιο, καθώς συνεχίστηκε η επαναλειτουργία της οικονομίας. Toν Μάιο είχε σημειώσει ρεκόρ ανόδου κατά 16,9%.

 

Συνολικά, ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,17%.

 

Στο μεταξύ, υπήρξε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν στις χώρες και τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και θα είναι σε μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

 

Επίσης ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,074 τρισ. ευρω. Μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνει το 1,824 τρισ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού παγκοσμίως συνεχίζονται τα ρεκόρ στους αριθμούς κρουσμάτων που είναι πάνω από 14 εκατ. και θανάτων που ξεπερνούν τις 600.000.

 

Η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε λόγω του πακέτου στήριξης της ΕΕ άλλα και του κορωνοϊού, καθώς, όπως εξηγεί ο Χέιντεν Ντάιμς της ANZ Research «το άνευ προηγιυμένου πακέτο της ΕΕ είναι πιθανό να σπρώξει ακόμα χαμηλότερα τα πραγματικά επιτόκια, γεγονός που προκαλεί εκτόξευση σε περιουσιακά στοιχεία που δεν καθορίζονται από τις αποδόσεις, όπως ο χρυσός. Παράλληλα, τα κρούσματα απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν τους περιορισμούς.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ