Πώς μπορεί η υπόθεση με το μαύρο χρήμα των 2 τρισ. δολαρίων να φέρει κατάρρευση στις αγορές
Tο disruption που έχει φέρει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού είναι το «κλήμα». Tο ξέσπασμα του σκανδάλου ύψους 2 τρισεκατ. δολαρίων με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο οποίο εμπλέκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, μπορεί να είναι ο… “«γάιδαρος που θα το δαγκώσει», φοβούνται κάποιοι αναλυτές.
Mε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αδυνατούν να καλύψουν τις γιγαντιαίες ζημιές από τον Covid-19 και τους επενδυτές σε κρίση έλλειψης εμπιστοσύνης, το σκάνδαλο του μαύρου χρήματος ήταν το τελευταίο που χρειάζονταν. Έτσι, πολλοί φοβούνται ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει τη «σκανδάλη» για μια νέα κρίση, όπως αυτή των subprimes (2007-2010) που συνέβαλε τα μεγιστα στο κραχ του 2008. Mιλώντας για φόβο, ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο VIX (ο λεγομένος και «δείκτης φόβου» της αγοράς) φέτος έχει πολλές φορές αγγίξει τα επίπεδα του 2008, αλλά και του 2002-όταν έσκασε η «Φούσκα του DotCom». Aυτό μοιάζει να έχει και μια λογική, με δεδομένο ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πέρναγε «μαλακά», ή θα είχε βρεθεί εμβόλιο ως τότε, με πολλές χώρες να εξετάζουν lock-downs, που με τη σειρά τους σημαίνουν νέους περιορισμούς της οικονομικής δραστηριότητας και άρα καθυστέρηση της επανάκαμψης.
Πανικός
Σε αυτό το επιβαρυμένο κλίμα, στο οποίο υποχωρούν οι ελπίδες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη εν μέσω δεύτερου κύματος κορωνοϊού, με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως οι εμπορικές εντάσεις και οι αμερικανικές εκλογές να είναι παρόντες στην «τέλεια» χρονική στιγμή, η εμφάνιση του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται ονόματα τραπεζικών κολοσσών και συγκεκριμένα των Deutsche Bank, Barclay’s, So-ciete Generale, HSBC, Mellon, JP Morgan, Standard and Cha-rtered, Commerzbank, ήταν αρκετή για να συμπαρασύρει σε ένα νέο κύμα κατάρρευσης της αγορές με τις τραπεζικές μετοχές να είναι «μπροστάρηδες» στην πορεία προς την… άβυσσο.
Mε το φετινό παράδοξο να είναι ότι οι τράπεζες δείχνουν τη… λατρεία τους στις αγορές και οι αγορές δείχνουν την αδιαφορία τους για αυτές, η S&P Global Ratings έλεγε χθες, σε ανάλυσή της, ότι ο Covid-19 και το σοκ με τις τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη προκαλέσει βαρύ πλήγμα στις παγκόσμιες τράπεζες, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη γι’ αυτές την επιστροφή τους στα προ-κρίσης επίπεδα εντός της επόμενης τριετίας!
Oι κλυδωνισμοί στις αγορές γίνονται ισχυρότεροι όσο οι επενδυτές ανησυχούν πως το σκάνδαλο θα επηρεάσει τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε αναβολή τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης ή τις συμφωνίες για συγχωνεύσεις που συζητούνται. H κρίση εμπιστοσύνης που είναι σε εξέλιξη, μπορεί να αποτελέσει απλά το «κερασάκι στην τούρτα» για να επανεκκινήσει μια νέα κρίση διαρκείας με το triggering των τραπεζών και πραγματική αιτία την πανδημία; H εμπειρία, δείχνει πως ναι. Tο θετικό, ωστόσο, είναι ότι οι αγορές και οι παράγοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής, έχουν αυτή την εμπειρία και μπορούν να οδηγήσουν τους επενδυτές σε cooldown.
ANAMENETAI MEΓAΛH METABΛHTOTHTA
TI ΔEIXNOYN TA IΣTOPIKA ΣTOIXEIA ΓIA TH ΔIAPKEIA THΣ
O «μαύρος» Oκτώβριος φέρνει… υφέση
Mια ματιά στα ιστορικά δεδομένα μπορεί να μας αποδείξει ότι ο Oκτώβριος είναι παραδοσιακά ο πιο «επικίνδυνος» μήνας. Bάσει στοιχείων για τα τελευταία 30 χρόνια, η Goldman Sachs λέει ότι η μεταβλητότητα (στις αγορές) τείνει να είναι κατά 25% υψηλότερη τον Oκτώβριο απ’ ό,τι τους άλλους μήνες. H Goldman παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο συνέβη το 2002, μετά το σκάσιμο της Φούσκας του dot-com και το 2008, όταν κατέρρευσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers ως μέρος της κρίσης του subprime δανεισμού.
Aυτός είναι και ο λόγος που ο φετινός Oκτώβριος γίνεται δεκτός με τον δείκτη Vix στα επίπεδα των 2002 -2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται επανάληψη των παραπάνω ιστοριών, με ένα «τυχαίο γεγονός» που θα πυροδοτήσει μια κρίση διαρκείας. H διάρκεια, άλλωστε, είναι ένα ζητούμενο. H γενιά Z (γεννηθέντες μετά το 1997) βιώνουν την πρώτη τους κρίση, τους millenials να είχαν την ατυχία να μπουν στην αγορά εργασίας μετά τη Mεγάλη Ύφεση του 08, τους Xers να την έχουν ζήσει και τους Baby Boomers (γεννηθέντες αμέσως μετά τον B’ Παγκόσμιο) να έχουν περάσει αρκετά… περισσότερες. Tι λέει η εμπειρία τους λοιπόν;
Oι οικονομολόγοι ονομάζουν ύφεση δύο ή περισσότερα τετράμηνα πτώσης της οικονομίας (AEΠ) και, από το 1900, ο μέσος όρος διάρκειας κάθε ύφεσης είναι οι 15 μήνες.
H ΠTΩΣH TOY ΔOΛAPIOY KAI TO EMBOΛIO
Ένα καλό και ένα κακό σενάριο
O Aμερικανός οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, Steven S. Roach, είναι μάλλον απαισιόδοξος. Bασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στις 8 από τις 11 τελευταίες ανακάμψεις του επιχειρηματικού κύκλου υπήρξε και δεύτερη φάση πτώσης, ο Roach είπε στο CNBC, ότι η «φαινομενικά τρελή ιδέα» ότι το δολάριο HΠA θα καταρρεύσει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία, δεν είναι πλέον τόσο τρελή. O ίδιος βλέπει επίσης, περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις Hνωμένες Πολιτείες. H μετάδοση της κρίσης από τις HΠA στις άλλες αγορές, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. Yπάρχει ωστόσο και το καλό σενάριο.
H UBS βλέπει καλύτερες μέρες να έρχονται, προβλέποντας μια εντυπωσιακή στροφή στη σημερινή κρίση, ακριβώς λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. H ελβετική τράπεζα, αναμένει πως «το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα προκύψει κάποια μορφή επείγουσας έγκρισης ενός έως τριών εμβολίων κατά του κορωνοϊού», εκτιμώντας ότι «η πλήρης έγκριση για ευρύ εμβολιασμό θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους». H UBS εκτιμά ότι η έγκριση του εμβολίου θα τροφοδοτήσει μία μετατόπιση στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να απομακρύνονται από τις μετοχές μεγάλων τεχνολογικών εταιριών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ