«Βαραίνουν» το επενδυτικό κλίμα τόσο η αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όσο και οι “μαραθώνιες” διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας, με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστηριακοί της Wall Street να κάνουν ποδαρικό, στην εκκίνηση της εβδομάδας, με ισχυρά πτωτικές τάσεις.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “χάνει” 408,10 μονάδες ή 1,44%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 32,89 μονάδες ή 0,95%. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 20,25 μονάδων ή 0,18%.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 1 κινείται με θετικό πρόσημο και 29 κινούνται με αρνητικό. Ανοδικά κινείται εκείνη της Apple, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των American Express, Boeing και Caterpillar.
«Η αγορά είναι αρκετά πιθανό να πάρει την κατιούσα λόγω απογοήτευσης σχετικά με το πακέτο τόνωσης, αναζωπύρωσης της εξάπλωσης του ιού και αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών», εκτίμησε ο Julian Emanuel, στέλεχος στην BTIG.
Εταιρείες οι οποίες έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια όξυνση της σοβαρότητας της πανδημίας και μια καθυστέρηση της νέας δημοσιονομικής αρωγής ηγούνται των απωλειών, με εκείνη της Royal Caribbean να χάνει 5,7% και εκείνη της Delta 2,8%.
Πίεση υφίστανται και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η SAP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ευρώπη, βλέπει τη μετοχή της να βυθίζεται κατά άνω του 20%. Η εταιρεία τονίζει ότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες τους, ενώ περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα έσοδα και τα κέρδη της για το σύνολο του 2020.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο, έπεσε για τον Σεπτέμβριο στο 0,27, έναντι του αναθεωρημένου 1,11 για τον Αύγουστο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος του δείκτη, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνεται ο ρόλος της μεταβλητότητας, έπεσε στο 1,33 από 3,22 τον Αύγουστο.
Πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα που ο δείκτης κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.