Μπορεί με κέρδη να ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός ωστόσο σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 0,8%.
«Ο Οκτώβριος υπήρξε παραδόξως ‘αδιάφορος’ μήνας για τον χρυσό παρά τη μεταβλητότητα που κυριάρχησε στις αγορές μετοχών», σημειώνει ο Ryan Giannotto, διευθυντής έρευνας της GraniteShares, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, εξέλιξη θετική για το πολύτιμο μέταλλο, αντισταθμίστηκε από την επ’ αόριστον αναβολή των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.
Ωστόσο, σήμερα, ο χρυσός βρήκε στήριξη στις συνεχιζόμενες ανησυχίες που εγείρει η έξαρση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί που υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες θα επεκταθούν ναρκωθετώντας την προσπάθεια ανάκαμψης τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 11,90 δολάρια ή 0,6% και έκλεισε στα 1.879,90 δολάρια η ουγγιά, ψαλιδίζοντας ελαφρώς τις εβδομαδιαίες απώλειές του που διαμορφώθηκαν στο 1,3%. Απώλειες κατέγραψε το πολύτιμο μέταλλο και σε επίπεδο μήνα, ολοκληρώνοντας τον Οκτώβριο 0,8% χαμηλότερα.
Ανοδικά έκλεισε την Παρασκευή και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να “προσθέτει” 29 σεντς ή 1,2% και να τερματίζει στα 23,646 δολάρια η ουγγιά, “γράφοντας” όμως απώλειες άνω του 4% σε διάστημα εβδομάδας. Το ασήμι, πάντως, αποχαιρετά τον Οκτώβριο με κέρδη 0,7%.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή 0,3% και έκλεισε στα 3,0475 δολάρια η λίβρα, με κέρδη όμως 0,5% για τον Οκτώβριο. Πτωτικά έκλεισε σήμερα και η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου, “χάνοντας” 0,1 και τερματίζοντας στα 848,40 δολάρια η ουγγιά, που σημείωσε ισχυρές απώλειες της τάξης του 6,7% σε επίπεδο μήνα. Αντίθετα, με κέρδη 0,9% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου, στα 2.217,20 δολάρια η ουγγιά, περιορίζοντας λίγο τις μηνιαίες απώλειές του στο 4,9%.