Με θετικά πρόσημα εκκινούν την εβδομάδα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία απί Ιαπωνία και Κίνα να τροφοδοτούν μια αισιοδοξία για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να “σαρώνει” διεθνώς.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε άνοδο 2,05%, στις 25,906,93 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κερδίζει 1,97%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,59%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 1,11%, με τον Shenzen να καταγράφει κέρδη 0,51%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη 2,10%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 κατέγραψε άνοδο 1,23%.
Πιο ειδικά στην Ιαπωνία, τα στοιχεία για την ανάπτυξη δείχνουν σταθερή πορεία ανάκαμψης, με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να αναπτύσσεται με ρυθμό 21% το τελευταίο τρίμηνο, το πρώτο στο οποίο καταγράφει επέκταση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Οι επενδυτές μοιάζουν επίσης ενθαρρυμένοι από τα στοιχεία που δείχνουν την ανάκαμψη στην Κίνα να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και τον Οκτώβριο.
Η εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση στη χώρα τον Οκτώβριο, όσο ακριβώς και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό κατά μία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδύσεις σε εργοστάσια και άλλα πάγια αυξήθηκαν κατά 1,8% το πρώτο 10μηνο του 2020, έναντι αύξησης 0,8% στο 9μηνο.
Όπως αναφέρει το Πεκίνο στην ανακοίνωση που συνοδεύει τα στοιχεία, “η εθνική οικονομία διατήρησε το μομέντουμ της σταθερής ανάκαμψης”.
Τα ιαπωνικά στοιχεία, μολονότι ισχυρά, στρεβλώνονται από το ύψος της προγενέστερης “βουτιάς” λόγω του κορονοϊού, σημειώνει ο Robert Carnell της ING Economics, προσθέτοντας ότι “η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 28,8% το β’ τρίμηνο του 2020 και παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλότερα των προ Covid επιπέδων της”.
Σε τριμηνιαία βάση, η ύφεση 7,9% στο β’ τρίμηνο ακολουθήθηκε από ανάπτυξη 5% το γ’ τρίμηνο.