Τα κράτη-μέλη της συμμαχίας OPEC+ θα εξετάσουν εάν θα παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή του αργού για τρεις έως τέσσερις μήνες ή θα προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών που ξεκινούν σήμερα, όπως δήλωσαν πηγές του OPEC+ στο Reuters.
Αξιωματούχοι από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), τη Ρωσία και άλλες χώρες, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, είχαν χθες έναν πρώτο γύρο συνομιλιών πριν από την έναρξη των επίσημων συζητήσεων αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για την πολιτική τους για την παραγωγή του 2021.
Οι χώρες της OPEC+ αναμένονταν να χαλαρώσουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν την πολιτική αυτή.
Η ομάδα OPEC+ εξετάζει τώρα να παρατείνει τις ισχύουσες μειώσεις των 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ή 8% της παγκόσμιας ζήτησης, έως τους πρώτους μήνες του 2021, μια θέση στην οποία στηρίζει ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, σύμφωνα με πηγές.
Οι χθεσινές αρχικές διαβουλεύσεις μεταξύ των βασικών υπουργών, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό για τη διάρκεια της μείωσης της παραγωγής.
Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν τώρα στην παράταση των μειώσεων κατά τρεις με τέσσερις μήνες ή τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο, μια θέση την οποία υποστηρίζει η Ρωσία.
Το Καζακστάν, μέλος της ομάδας OPEC+, έχει αντιταχθεί στην παράταση των μειώσεων έως την επόμενη χρονιά και αντ’ αυτού έχει ζητήσει την αύξηση της παραγωγής σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, δήλωσε μια πηγή.
“Η σημερινή συνάντηση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία και το Καζακστάν δεν αλλάξουν τις θέσεις τους”, δήλωσε σήμερα πηγή από την ομάδα OPEC+.
Η συνεδρίαση των 13 κρατών-μελών του OPEC, που προηγείται αυτής της ευρύτερης συμμαχίας OPEC+, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Ελλάδας. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και οι προηγούμενες μηνιαίες συναντήσεις των υπουργών αυτή τη χρονιά.
Οι τιμές του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας και του αμερικανικού αργού (WTI) κινούνταν σήμερα πτωτικά, σε μια ένδειξη της νευρικότητας των επενδυτών πριν από τη συνεδρίαση, σύμφωνα με αναλυτές.
Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Φεβουαρίου, χάνει 81 cents ή 1,68% στα 47,45 δολάρια το βαρέλι ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου χάνει 67 cents ή 1,47%, στα 44,86 δολ. το βαρέλι.