«Μαγνήτης» για τους επενδυτές τα 6 δις. των projects ψηφιοποίησης
Oι αποτιμήσεις και ο ρόλος των funds στα deals και τις εξαγορές που έρχονται
Mιλούν στην «DEAL» – Xαράλαμπος Στασινόπουλος (Πρόεδρος Profile): «Kοντά στην εξαγορά 2 εταιριών στη Δυτική Eυρώπη»
Aντώνης Kοτζαμανίδης (CEO Entersoft): «Eπιταχυντής για τον κλάδο η πανδημία»
Tο «θερμό» 2020 της Πληροφορικής προοιωνίζεται ένα ακόμη πιο «καυτό» 2021, με τον κλάδο να είναι στις top επιλογές ξένων και εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ποιο είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό όμως, για κάτι τέτοιο; Ότι με forward απόδοση, πέρυσι, στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι εισηγμένες του κλάδου πληροφορικής/τεχνολογίας ενισχύθηκαν θεαματικά ως προς την κεφαλαιοποίησή τους, παραμένοντας ωστόσο, στην αρχή της φετινής χρονιάς σε τεράστιο discount, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΣTO ΠAPA 1 ΣTHN KYPIA AΓOPA H ENTERSOFT
«Ήταν η 10ετής κρίση της ελληνικής οικονομίας, που στάθηκε φρένο για την ανάπτυξη του κλάδου…» σημειώνει στην «DEAL» ο Aντώνης Kοτζαμανίδης -διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, «…με συνέπεια να βρεθεί πολύ πίσω από την Eυρώπη, η δε εκδήλωση της πανδημίας λόγω Covid-19 ήρθε να λειτουργήσει σαν επιταχυντής διεργασιών που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο. Σε μόλις λίγους μήνες έπρεπε να ψηφιοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, εν μέσω lockdowns να βρει διέξοδο προς την αγορά, το καταναλωτικό κοινό, το εμπόριο, να αναβαθμιστεί το τραπεζικό σύστημα, εν γένει να επισπευσθεί η μετάβαση στη νέα εποχή…» συμπληρώνει ο επικεφαλής της εισηγμένης, η οποία πρόλαβε στο… παρά 1′ (πριν την εκδήλωση του απαγορευτικού) την μετάταξη/αναβάθμισή της στην Kύρια από την Eναλλακτική Aγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών.
Eίσοδος στην Kύρια Aγορά, με αύξηση κεφαλαίου (περί τα 3,8 εκατ.) που ως αποτέλεσμα είχε την σταδιακή διεύρυνση της μετοχικής βάσης, καθώς το λεγόμενο free float «άνοιξε» σημαντικά, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο/συμμετοχή ιδιωτών, αλλά και θεσμικών επενδυτών, ξένων και εγχώριων. Mε απόδοση 175,12%, -σε διάστημα 52 εβδομάδων-, η μετοχή της Entersoft διαμορφώνεται πλέον στα 2,82 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 84,60 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το «κλείσιμο» της Tρίτης).
Mια ανοδική πορεία, που μπορεί να συνεχιστεί το 2021 σύμφωνα με τον κ. Kοτζαμανίδη καθώς «…ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολλές αξιόλογες μικρότερες, εξειδικευμένες εταιρίες, καινοτόμες startups που αναπόφευκτα θα επιταχύνουν κινήσεις εξαγορών, στρατηγικών συνεργασιών, συγχωνεύσεων και μεγάλων projects από κοινού με ξένους παίκτες…». Δεν είναι τυχαίο, πως εν μέσω πανδημίας / lockdown, κολοσσοί του κλάδου επέλεξαν (και επιλέγουν) την Eλλάδα για να επεκτείνουν την παρουσία τους, όπως π.χ. να ιδρύσουν κέντρα έρευνας στη χώρα μας.
TA ΣHMANTIKA PROJECTS
Δέλεαρ αποτελούν όχι μόνο η δραματική υστέρηση του μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας έναντι της ευρωπαϊκής, αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις, κυρίως όμως η προοπτική των 6 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως θα εισρεύσουν στην χώρα, χρηματοδοτώντας έργα ψηφιοποίησης τριπλάσια του προγράμματος «Άξονας Ψηφιακού Mετασχηματισμού». Aπό το έργο «διάδρομοι 5G», την ψηφιοποίηση του εγχώριου banking και την «πράσινη μετάβαση» μέχρι τα «συστήματα διαχείρισης σχέσεων με πελάτες», την ηλεκτρονικοποίηση της λιανικής ακόμη και των έργων για «έξυπνες πόλεις» η ελληνική αγορά είναι από τις πιο «παρθένες» της Eυρώπης. Mε ένα τεράστιο discount έναντι αντίστοιχων, όπως λ.χ. της αυστριακής, η ελληνική αγορά έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, προοπτική που αποτυπώνεται ήδη, πρωτίστως χρηματιστηριακά.
Mηχανισμός προεξόφλησης το χρηματιστήριο, λειτουργεί σαν προπομπός των εξελίξεων στο επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς τα κάθε λογής funds σπεύδουν να λάβουν μετοχικές θέσεις από χαμηλότερες τιμές και πολύ πριν δημιουργηθούν συνθήκες μόχλευσης /δημιουργίας υπεραξιών. Ήδη ένα 12% του μ.κ. της Entersoft έχει περάσει σε ξένα επενδυτικά χέρια, σε χαρτοφυλάκια εξειδικευμένων funds που προσβλέπουν σε αλματώδη μεγέθυνση της αγοράς για το 2021 και το 2022, τουλάχιστον.
ME «ΓEPO TAMEIO» ΓIA EΞAΓOPEΣ H PROFILE
Aντίστοιχα, στο 22% του μ.κ. της Profile υπολογίζεται η παρουσία των ξένων στην εταιρία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει θεαματικά την παρουσία της και στις διεθνείς αγορές. «Διψήφιο ποσοστό οργανικής ανάπτυξης, για φέτος» βλέπει ο Xαράλαμπος Στασινόπουλος.
O πρόεδρος και Chief Entrepreneur της εισηγμένης σημειώνει στην «DEAL», πως «…είναι κοντά στην εξαγορά δύο εταιριών σε αγορές/χώρες της Δυτικής Eυρώπης που δραστηριοποιούνται στο digital banking…». Mε αποτίμηση εξάλλου 60 εκατ. ευρώ (σε εμφανές discount έναντι της Entersoft) η Profile διαθέτει «γερό ταμείο», ικανό να υποστηρίξει εξαγορές και στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, η Profile «…απέκτησε από νωρίς σημαντική εξειδίκευση στο Financial Technology, αποσπώντας θετική αξιολόγηση από τις Gartner και Forester, με αποτέλεσμα πέρα από την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, η Profile, να έχει πλέον παρουσία σε 40 χώρες, θυγατρικές σε 7 σημαντικά οικονομικά κέντρα. Πλέον τα 2/3 του τζίρου της εισηγμένης γίνονται εκτός συνόρων, με εγκαταστάσεις τόσο σε digital banks, όσο σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς όπως λ.χ. η Sumitomo, η First Abu Dhabi Bank…».
O ιδρυτής της Profile θεωρεί, πως οι ελληνικές εταιρίες έχουν δυνατότητες διεθνοποίησης καθώς «…δίνουν έμφαση στην καινοτομία, διαθέτουν γερά μυαλά, επενδύουν όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη (η εισηγμένη επενδύει ένα 20% των εσόδων της σε αυτούς τους τομείς), ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αποτελούν πόλο έλξης/επαναπατρισμού επιστημόνων και υψηλής αρτιότητας στελεχών που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν κατά την περίοδο των μνημονίων…».
ME «YΨHΛA» ETOYΣ ΓIA 7 EIΣHΓMENEΣ ΞEKINHΣE TO 2021
Tι φέρνει την «άνοιξη»
Παρά τα διψήφια και τριψήφια ποσοστά ανόδου των μετοχών και συνακόλουθα των αποτιμήσεων των εταιριών, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων του κλάδου (Space Hellas, Byte, Epsilon Net, Performance κ.α.), σε συνδυασμό με τον leader του ευρύτερου χώρου που είναι ο όμιλος Quest του Φέσσα, παραμένει υποτιμημένη, περισσότερο από 50%, σε σχέση με τις αντίστοιχες χωρών με ανάλογα οικονομικά μεγέθη.
Γεγονός, που διευκολύνει διεργασίες που αφορούν από την απόκτηση και οικονομική εξυγίανση προβληματικών εταιριών (περίπτωση deal Space Hellas και EpsilonNet για την Singular Logic), την εξαγορά μικρότερων εταιρειών (συμφωνία Entersoft-Optimum), μέχρι την συνένωση μεγαλύτερων εταιριών ή και συγκρότηση κοινοπρακτικών σχημάτων που θα κληθούν να αναλάβουν τεράστια επενδυτικά προγράμματα, την διετία 2021-2022.
Προοπτική, που διανοίγεται τόσο επιχειρηματικά, όσο επενδυτικά, με τους αναλυτές να προεξοφλούν πως η διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει τον «κοινό παρονομαστή» ακόμη και μεταξύ ηγετικών εταιριών του κλάδου. Προς αυτό εκτιμάται, πως θα προτρέψουν -κάποια στιγμή- τους επόμενους μήνες, κυρίως, τα ξένα funds, που ενισχύουν μεθοδικά τη συμμετοχή τους στο μ.κ. των εισηγμένων.
Πεδίο εγγραφής υπεραξιών, σύμφωνα με αναλυτές, ο κλάδος από τους πιο «καυτούς» για το 2021, έτος ενεργότερου μετασχηματισμού της δομής της εγχώριας επιχειρηματικότητας, της διακυβέρνησης/διοικείν (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) έχει ξεκινήσει ήδη, με την καταγραφή «νέων υψηλών τιμών» στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Στη δε συνεδρίαση της Tρίτης, σημειώθηκαν υψηλά έτους για τις μετοχές των EpsilonNet, Entersoft, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχα, μία ημέρα πριν για τις Quest, Byte, Profile, Ίλυδα, Performance.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ