Ενώ οι αναλυτές δίνουν σύσταση αγοράς για τις τουρκικές μετοχές, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να μην ανταποκρίνονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν μερίδιο 45,5% της αγοράς στις 17 Φεβρουαρίου, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004. Οι καθαρές πωλήσεις από τους ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανήλθαν σε 857 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Ο ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου της χώρας τον Νοέμβριο έφερε «ράλι» στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και έκανε πολλούς ξένους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Morgan Stanley και της HSBC, να δώσουν σύσταση αγοράς για τις τουρκικές μετοχές. Όμως, οι εισροές κεφαλαίων που έφεραν οι αλλαγές αυτές αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες και οι καθαρές πωλήσεις τουρκικών μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φτάσει τα 4,1 δισ. δολάρια.
Η προειδοποίηση από την MSCI
Τον Ιούνιο του 2020, η MSCI προειδοποίησε την Τουρκία ότι ενδέχεται να σταματήσει να την κατατάσσει στις αναδυόμενες αγορές, επικαλούμενη τους περιορισμούς που ίσχυαν για τους επενδυτές. Από τότε, η Τουρκία προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης του short selling για τις μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul 30, που περιλαμβάνει εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επεκτείνοντάς την πρόσφατα και στις μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul 50. Οι αρχές χαλάρωσαν επίσης ορισμένες απαιτήσεις σχετικά και με το margin trading.
«Η ευρύτερη τάση για το μερίδιο ξένων επενδυτών κινήθηκε πτωτικά εν μέσω ζητημάτων προσβασιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του short selling και των απαιτήσεων σχετικά με το margin trading, παρά την χαλάρωση που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Burak Demircioglu, επικεφαλής των διεθνών κεφαλαιαγορών στην Κωνσταντινούπολη της Yatirim Finansman. «Άρα φαίνεται πως είναι συνέχεια αυτής της τάσης και μπορεί να μην διορθωθεί εύκολα». Ο ίδιος περιέγραψε τις αγορές τουρκικών μετοχών από ξένους επενδυτές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ως «κινήσεις τακτικής».
Αυξήθηκε η παρουσία μικροεπενδυτών στην τοπική αγορά
Η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία μικροεπενδυτών στην τοπική αγορά συνέβαλε και αυτή στη μείωση του μεριδίου των ξένων επενδυτών, τάση που εντάθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ύστερα. Από το τέλος του 2019 και μετά, ο αριθμός των ενεργών επενδυτών στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από 70%, στα 2,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.