Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο χρυσός τη Δευτέρα καθώς η ενίσχυση των δεικτών της Wall Street με οδηγό των κλάδο της τεχνολογίας μετρίασε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επίσης συνέβαλε στις απώλειες του χρυσού, καθώς η αποδυνάμωση του νομίσματος αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου στην Τουρκία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές στον κόσμο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού τον περασμένο Ιανουάριο, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής για το 2020, προσθέτοντας 134,5 μετρικούς τόνους χρυσού στα επίσημα αποθεματικά της.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 3,60 δολ. ή 0,2% στα 1.738,10 δολ. ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε με συνολικά κέρδη 1,3% την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες ανόδου.
Απώλειες και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα πλην χαλκού
Απώλειες και για το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαϊου να χάνει 55 cents ή 2,1% στα 25,77 δολ. Ανά ουγγιά. Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαιου να κερδίζει 0,6% στα 4,14 δολ. η λίβρα.
Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Απριλίου έχασε 1,3% στα 1.184 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου υποχώρησε 1,2% στα 2.600,20 δολ. ανά ουγγιά.