«Βουτιά» άνω του 4% το πετρέλαιο

«Βουτιά» άνω του 4% σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη αναβίωσε τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στη διώρυγα του Σουέζ, από πλοίο το οποίο προσάραξε σε σημείο το οποίο μπλόκαρε το σύνολο της κίνησης του αργού από τον Αραβοπερσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο.

 

Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου χάνει 2,96 δολ. ή 4,55%, στα 61,47 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημειώνει πτώση 3,22 δολ. ή 5,26%, στα 57,98 δολ. το βαρέλι.

 

«Άλμα» 6% οι τιμές του πετρελαίου χθες

 

Σημειώνεται πως οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν χθες άλμα περίπου 6%, καθώς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρασύρθηκε από ριπή ανέμου και προσάραξε μέσα στη Διώρυγα του Σουέζ, κλείνοντας μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία, ενώ οκτώ ρυμουλκά εργάζονται για να απελευθερώσουν το πλοίο.

 

«Πιστεύουμε ότι το περιστατικό προκαλεί κυρίως θόρυβο στην αγορά και δεν θα έχει παρατεταμένο αντίκτυπο», δήλωσε ο Norbert Rücker, αναλυτής της Julius Baer bank.

 

Η αντιπρόεδρος του Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle, δήλωσε ότι μερικές ημέρες καθυστερήσεων παράδοσης αργού ή προϊόντων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν θα έχουν παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές.

 

Περιορισμένος ο αντίκτυπος του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ

 

Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ στις τιμές του πετρελαίου είναι επίσης περιορισμένος, καθώς ο προορισμός των περισσότερων πετρελαιοφόρων είναι η Ευρώπη, αλλά η ευρωπαϊκή ζήτηση είναι προς το παρόν ασθενής λόγω νέων μέτρων lockdown.

 

«Εάν η Ευρώπη βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση στη μάχη κατά του κορονοϊού, τότε η αναστάτωση θα δημιουργούσε πιθανώς ένα πιο παρατεταμένο ζήτημα, αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Ο τεχνικός διευθυντής του πλοίου είπε ότι μια άλλη προσπάθεια να επιπλεύσει ξανά το πλοίο θα γίνει αργότερα την επόμενη μέρα μετά την αποτυχία μιας προηγούμενης προσπάθειας. Η εταιρεία διάσωσης είπε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για τη ζήτηση και τη πτώση των τιμών, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο OPEC+, θα επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές προσφοράς έως τον Μάιο σε μια διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του OPEC+ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ