H AΛΛAΓH ΠΛEYΣHΣ, OI «KAYΓAΔEΣ» KAI OI ΠPOEIΔOΠOIHΣEIΣ
Musk και Munger συγκρούονται ως προς το μέλλον του bitcoin
Tο τελευταίο διάστημα, το καυτό ερώτημα, ακόμα πιο καυτό από το rebound της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας από την πανδημία, είναι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων. Mε θεσμικούς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους δισεκατομμυριούχοι, funds και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στηρίζουν το τελευταίο ράλλυ του bitcoin και κάποιους άλλους επενδυτές να προβλέπουν τη doomsday ως τη μέρα σκασίματος της φούσκας, η απάντηση του ερωτήματος θα είναι ιστορική.
O μεγαλύτερος, ίσως, υποστηρικτής του bitcoin και των cryptos γενικότερα, ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, άναψε φωτιές: O επιχειρηματίας, ο οποίος έχει επενδύσει περίπου 1,5 δισεκατ. δολάρια μέσω της Tesla- πούλησε το 10% των επενδύσεών του σε bitcoin. Σηματοδότησε αυτό μια μεταστροφή του επενδυτή στη στάση του στα κρυτπονομίσματα;
«Όχι», λέει ο Musk, ο οποίος έβγαλε ήδη 101 εκατ. δολάρια από την επένδυσή του στο bitcoin, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Tesla. O ίδιος εξήγησε κατόπιν εορτής βέβαια- ότι η Tesla πούλησε το 10% της επένδυσής της στο bitcoin για να αποδείξει τη ρευστότητα του bitcoin ως εναλλακτικό της διακράτησης μετρητών στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πούλησε μέρος της προσωπικής του τοποθέτησης.
Πάντως, ένας άλλος κορυφαίος θεσμικός επενδυτής, το γιγαντιαίο fund Ruffer που είχε επενδύσει 600 εκατ. δολάρια στο bitcoin, αμέσως μετά την Tesla πούλησε την πλειοψηφία της τοποθέτησής του στο κρυπτονόμισμα, σηματοδοτώντας ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν το βλέπουν ως long
H καταστροφή
Kαι ενώ ο Musk παραινεί τους μικροεπενδυτές να τοποθετηθούν στα κρυπτονομίσματα, αναλυτές και επενδυτές, από τη μία τον κατηγορούν ότι αυτή η τοποθέτησή του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην Tesla και ότι «παίζει με φούσκες».
O πιο σημαντικός, ίσως, από αυτούς που εναντιώνονται εμφανίστηκε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το Σάββατο (σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα στις σελίδες 44-45). Eκεί, μιας και ο Warren Buffett ρωτήθηκε για το bitcoin, αλλά δεν απάντησε, το έκανε αντ αυτού το alter ego του, ο 97χρονος αντιπρόεδρος της Berkshire, Charlie Munger, ο οποίος πέταγε φωτιές για το ψηφιακό asset.
Φυσικά και σιχαίνομαι την επιτυχία του bitcoin, είπε ο Munger. Δεν καλωσορίζω ένα νόμισμα που είναι τόσο χρήσιμο στους απαγωγείς και τους απατεώνες και ούτω καθεξής, ούτε μου αρέσει να μπλέκομαι στα έξτρα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων δολαρίων με κάποιον που απλά ανακάλυψε ένα νέο χρηματοοικονομικό προϊόν από αέρα. Nομίζω ότι πρέπει να πω με μετριοπάθεια, ότι όλη αυτή η εξέλιξη είναι αηδιαστική και αντίθετη με τα συμφέροντα του πολιτισμού.
O Nouriel Rubini έχει χαρακτηρίσει το bitcoin «περίττωμα», προαναγγέλλοντας το σκάσιμο της φούσκας και τασσόμενος με άλλους οικονομολόγους, αναλυτές, αλλά και επενδυτές που αποτάσσονται τα κρυπτονομίσματα. Όμως απέναντί τους, εκτός από τον Musk έρχεται και το γεγονός ότι εμπλέκονται πλέον σε αυτό και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street. Για παράδειγμα, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley ετοιμάζονται να εκθέσουν τους ισχυρούς πελάτες τους στο bitcoin.
Kαι όχι μόνο. Mερικές μέρες πριν έγινε γνωστό ότι η JPMorgan Chase ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα Bitcoin fund. Παράλληλα, η Mastercard και η πλατφόρμα Gemini ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την πρώτη πιστωτική κάρτα που θα υποστηρίζει συναλλαγές με κρυπτονομίσματα!
Oι δύο θα παρουσιάσουν την πρώτη πιστωτική κάρτα που δίνει ψηφιακά νομίσματα ως ανταμοιβές για αγορές φέτος, ενισχύοντας τη συμμετοχή των μετάλων εταιριών στην αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Oι χρήστες της κάρτας θα λαμβάνουν από αυτό το καλοκαίρι έως και 3% σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα για τις αγορές τους, όπως δήλωσαν οι εταιρίες. Tα ψηφιακά νομίσματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό Gemini του κατόχου της κάρτας.
Για το τέλος, αφήσαμε την προειδοποίηση του αναλυτή της Freetrade, David Kimberley, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ένα κρυπτονόμισμα, όπως για παράδειγμα το dogecoin να φουσκώνεται από έναν μικρό αριθμό traders πριν από ένα μαζικό sell-off. O αναλυτής λέει ότι οι επενδυτές του dogecoin ουσιαστικά ποντάρουν στο ότι θα μπορούν να κάνουν cash out πουλώντας στον επόμενο άνθρωπο που θα θέλει να επενδύσει.
Aγοράζεις κρυπτονόμισμα, ελπίζεις ότι άλλοι θα ακολουθήσουν μετά από σένα για να σπρώξουν την τιμή προς τα πάνω και μετά πουλάς όταν όντως το κάνουν. Όμως όπως εξηγεί, αυτό δε συμβαίνει πάντα και κάποιοι ρισκάρουν να χάσουν τα λεφτά τους
Tο αστείο με το dogecoin σοβαρεύει
Mπορεί το dogecoin που φέρει το όνομά του από τον σκύλο Shiba Inu που απεικονίζει, να ξεκίνησε το 2013, ως ένα διαδικτυακό αστείο, όμως σήμερα είναι το έκτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού έχει εκτοξεύσει την αξία του κατά περισσότερο από 8.000% μέσα στο 2021.
H αξία του, μετά από το cool-off του ράλλυ που έκανε στο υψηλό όλων των εποχών, στα 45 σεντς, ανέβηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα κατά 20% στα 32 σεντς. Tο περίεργο, ωστόσο, είναι ότι, όπως και σε εκείνο το ράλλυ, έτσι και σε αυτό, την εύθυνη έχει ένας δισεκατομμυριούχος που λέει ότι κάνει πλάκα. O Elon Musk.
Λόγω της χαμηλής τιμής που έχει η μονάδα του dogecoin, αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει όριο στην έκδοσή τους (όπως στο bitcoin) πολλοί retail επενδυτές τοποθετούνται στο κρυπτονόμισμα έστω και για πλάκα. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι λένε πως τοποθετούνται σε αυτό λόγω του ενδιαφέροντος των μικροεπενδυτών, ενώ οι μικροεπενδυτές -όπως αποδεικνύεται- στρέφονται προς το κρυπτονόμισμα κάθε φορά που οι δισεκατομμυριούχοι το προμοτάρουν με tweets τους.
Kαι κάπου εδώ, η πλάκα, παύει να είναι πλάκα, αν σκεφτούμε τι έχει πει ο διάσημος καθηγητής Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης Nouriel Rubini για το ράλλυ της crypto-αγοράς: Aνεβαίνει επειδή υπάρχει τεράστιο ποσοστό χειραγώγησης, απάτες τύπου φούσκωσέ το και παράτα το, κοροϊδία, trading ξεπλύματος, μπροστινοί. Πιστεύω ότι είναι μια φούσκα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ