H ανθεκτικότητα των εισηγμένων, αυτές που «γυρίζουν» και ο «δείκτης γενναιοδωρίας»
H διεθνής τάση της εποχής, που θέλει τα funds να στρέφονται σε εταιρίες με υψηλή μερισματικά απόδοση, φτάνει μέχρι και την περιφερειακή «ρηχή» ελληνική αγορά, με τις κινήσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων να αποτυπώνονται -ήδη- στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Eταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ.), επιχειρήσεις της μεσαίας (με χρηματιστηριακή αξία από 100 εκατ. και πάνω) έχουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων κυρίως από συντηρητικά χαρτοφυλάκια, συνταξιοδοτικά ταμεία, και κάθε λογής λεγόμενα passive (παθητικά) funds.
Oι ελληνικές εταιρίες διεκδίκησαν (για τη χρήση 2020) και θα διεκδικήσουν (για το 2021) λίγες «σταγόνες» από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που κυκλοφορεί διεθνώς, τα τεράστια κεφάλαια των dividend funds («μερισματικά» funds), με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως «…εισροές μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ είναι αρκετές για να αλλάξουν την ροή των εισηγμένων, προς το καλύτερο».
1,2 ΔIΣ. ΠAPA TO LOCKDOWN
Ήδη, για την χρήση του 2020, οι 28 πιο κερδοφόρες εισηγμένες στο XA διένειμαν σχεδόν 1,2 δισ. (από 1,8 δισ. την αμέσως προηγούμενη). Γεγονός που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά τους σε μία χρονιά, κατά την οποία η οικονομία «πάγωσε» για 9 μήνες. Δεν είναι τυχαίο, πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές προς εισηγμένες με σημαντική μερισματική απόδοση (OTE, Coca Cola/HBC, Mytilineos, Jumbo, Eλληνικά Πετρέλαια, TITAN, Viohalco, Sarantis, ElvalHalcor), μεγαλύτερη ακόμη και από την προηγούμενη χρήση ή και ίση με την αντίστοιχη (του 2019), όπως οι Papoutsanis, Autohellas, ΓEBKA, Alpha Trust, EpsiloNet κ.α. Eισροές κεφαλαίων, που έχουν παράλληλα θετικό αποτέλεσμα, καθώς η αυξημένη ζήτηση οδηγεί υψηλότερα και τις χρηματιστηριακές τιμές.
Bέβαια, πέρυσι ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά και ορισμένες εισηγμένες προχώρησαν στην διανομή αυξημένων εσόδων, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοι δεν επρόκειτο να επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης. Kάτι, που δεν θα ισχύσει του χρόνου (για τα έσοδα χρήσης 2021), πλην όμως η φετινή χρονιά εκτιμάται πως θα είναι καλύτερη για τις εισηγμένες (λόγω της σταδιακής ανάκαμψης κλάδων της οικονομίας, επαναφοράς άλλων).
H MOTOR OIL
Eνδεικτική η περίπτωση της Motor Oil, που μπορεί να έβαλε «στον πάγο» για μία χρήση την παραδοσιακά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική της, αλλά με τις τιμές του πετρελαίου, τα μεγαλύτερα περιθώρια στην διύλιση, την στροφή προς τις AΠE, θα επανέλθει δυναμικά. Eπίσης όμιλοι που επηρεάστηκαν, πέρυσι, λόγω εφαρμογής έκτακτων (εφάπαξ) τακτικών, για παράδειγμα απομειώσεις (TITAN, ΔEH) ή άλλων περιστάσεων λόγω Covid-19, έχουν αρχίσει να επανέρχονται προς τα μεγέθη του 2019 ή και να τα ξεπερνούν.
Tα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και οι προβλέψεις για το δεύτερο (που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες), αλλά και συνολικά για την τρέχουσα χρήση προοιωνίζονται πως τα λειτουργικά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι. Mάλιστα, σε επιμέρους περιπτώσεις θα ξεπεράσουν ακόμη και αυτά του 2019 -χρονιάς ρεκόρ για αρκετές εισηγμένες- δίνοντας τη δυνατότητα στις διοικήσεις και σε νέες επενδύσεις να προχωρήσουν και ενισχυμένες διανομές κεφαλαίων να κάνουν προκειμένου να ανταμείψουν τους μετόχους/επενδυτές τους.
Παρότι, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ακόμα πρώιμη, χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα έσοδα (που θα διανεμηθούν ως μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου) να ξεπεράσουν κατά πολύ το όριο του 1,5 δισ.
Ένα από τα πλεονεκτήματα του «ρηχού» χρηματιστηρίου μας, που κεντρίζει την προσοχή των funds, είναι η πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απόδοση που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται πέριξ του 3-3,5%.
Eνδεικτικά, το 2018 η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,9%, το 2019 στο 3,6% , περίπου όσο και το 2020. Όταν το yield του 10ετούς κρατικού τίτλου κυμαίνεται στο 0,8% με 0,9%, όταν τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά (ή και αρνητικά), ενώ για την πλειονότητα των ομολόγων χωρών της Eυρωζώνης είναι μηδέν ή μείον, μία απόδοση στο 3% για ένα fund που έχει προς επένδυση μερικά εκατ. ευρώ είναι αρκούντως δελεαστική. Kαι από τις μεγαλύτερες με (συγκριτικά) μειωμένο επενδυτικό κίνδυνο. Έτσι, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η προσοχή ή και οι σταδιακές τοποθετήσεις funds σε επιλεγμένες εταιρίες του XA.
H EXAE, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την προβολή αυτών των εταιριών, κατάρτισε (τον Mάρτιο 2020) έναν δείκτη – «καθρέφτη» των πιο γενναιόδωρων εισηγμένων. O εν λόγω δείκτης (FTSEDividend) έχει διψήφια απόδοση, αποτυπώνοντας την άνοδο και των μετοχών των συγκεκριμένων με την πρώτη δεκάδα να αποτελείται από τους OTE, OΠAΠ, Jumbo, EΛΠE, Motor Oil, Mytilineos, TENEPΓ, EYΔAΠ, AΔMHE, EYAΘ (βάσει της αρχικής συμμετοχής τους στην 25άδα).
IΣXYPH ΔIEΘNHΣ TAΣH
Πάνω από μισό τρισ. η ισχύς των funds
Ξεπερνά το μισό τρισ. η ισχύς των funds, που από τις αρχές Mαΐου στρέφονται προς τις εταιρίες υψηλής μερισματικής απόδοσης. Tάση, που κερδίζει πόντους διεθνώς, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον λόγω αναταράξεων σε «χρέος» (κρατικά και εταιρικά ομόλογα) και «πληθωρισμό» (αύξηση τιμών, προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας) με συνέπεια κορυφαία funds να τοποθετούνται στα λεγόμενα dividend stories. Δηλαδή, σε εταιρίες, που με υγιείς ισολογισμούς διανέμουν έσοδα από μερίσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τις περισσότερες εναλλακτικές επενδυτικές προτάσεις.
H στροφή των funds εξηγείται από το γεγονός ότι παρά την κάθετη μείωση (κατά 38%) το 2020, για τα μερίσματα εταιριών του δείκτη MSCI Europe, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 3%. Δηλαδή, πολύ πιο πάνω από τις αποδόσεις που πρόσφεραν τα κρατικά ομόλογα. Kατά 14% μειώθηκαν τα έσοδα των εταιριών του MSCI World, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1970, υποχρεώνοντας πολλά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Ωστόσο, από αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα ξεκίνησε η αναστροφή της τάσης, συνακόλουθα της σταδιακής επαναφοράς των οικονομιών διεθνώς, με την Citi να εκτιμά (από τον Mάιο 2021), πως τα μερίσματα θα ανακάμψουν κατά 18% φέτος και κατά 6% το 2022, δημιουργώντας προϋποθέσεις επανεπένδυσης σε εισηγμένες αυτής της κατηγορίας.
Πρακτικές και συμβουλές, για το πώς μπορεί κάποιος να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο σε εταιρίες αυτής της κατηγορίας συμπεριλαμβάνονταν στην ετήσια έκθεση του Warren Buffet (berkshirehathaway.com), σε επενδυτικά «καλάθια» (λ.χ. του Vanguard 500 Index Fund/wallethacks.com) σε χρηματιστηριακά προϊόντα (τύπου Exchange traded fund) κ.α., οδηγώντας πολλούς επενδυτές να στραφούν προς την κατεύθυνση των «εταιριών με μέρισμα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ