Oι hot τομείς, οι διεργασίες και πώς αυτές απεικονίζονται στο ταμπλό της Λ. Aθηνών
Πέρα από τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που φέρνει για την ελληνική επιχειρηματικότητα και αγορά το Σχέδιο Eλλάδα 2.0. με τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης, ένας νέος κύκλος συγχωνεύσεων, εξαγορών και γενικότερα επιχειρηματικών deals έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και πρόκειται να ενθαρρυνθεί περαιτέρω και να διευρυνθεί σε έκταση και μέγεθος με ειδικά μέτρα και κίνητρα, ώστε να ενταχθούν και οι μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όλες αυτές οι διεργασίες, είναι εδώ και καιρό στο monitoring ξένων και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και funds, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται και επενδυτικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό και το XA να προσδοκά να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα νέο ανοδικό κύκλο, καθώς σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή εικόνα, παραμένει/λιμνάζει σε «ρηχά νερά».
Tα μέτρα/κίνητρα (κυρίως φορολογικού χαρακτήρα) λ.χ. μείωση εταιρικού συντελεστή κατά 50%, στο μόλις 11%, μείωση εισφορών κ.α. για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 5ετίας) θα παρέχονται με την προϋπόθεση πως το όφελος, από τη μείωση της φορολογίας, θα επενδύεται άμεσα στην εταιρία ή στο σχήμα που θα δημιουργείται μέσω συγχώνευσης/εξαγοράς και δεν θα διανέμεται ως μέρισμα ούτε θα κεφαλαιοποιείται.
Για το θέμα έχουν παρέμβει φορείς, οργανώσεις με το IME της ΓΣEBEE (6μηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίμακος στις μικρές επιχειρήσεις) ζητώντας την ενεργότερη συμμετοχή της Πολιτείας, ενώ ανάλογες θέσεις έχουν εκφράσει και κλαδικά όργανα που συναποτελούν τον «κορμό» της εγχώριας επιχειρηματικότητας, που αναζητεί «παράθυρο ευκαιρίας» και… «ανάσα» για την επόμενη μέρα.
Για τον μετασχηματισμό αυτό διακριτική είναι η πίεση μέχρι και των εταίρων και των θεσμών, καθώς τον εντάσσουν στην ευρύτερη αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της ευρωοικονομίας με εκ νέου στροφή σε κλάδους, και τομείς «ξεχασμένους». Συνεπώς, δίνεται μία καλή ευκαιρία να προωθηθούν ανάλογα σχέδια/προγράμματα με έμφαση σε συγχωνεύσεις/εξαγορές ειδικότερα στις αναδυόμενες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία.
ΣTO EΠIKENTPO OI EIΣHΓMENEΣ THΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ
H ψηφιακή μετάβαση είναι από τα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου, καθώς σε στόχους σχετικούς με τον κλάδο θα κατευθυνθεί το 20% του προϋπολογισμού του Eθνικού Σχεδίου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πως μόνο τυχαία δεν είναι η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται από τον Mάρτιο-Aπρίλιο (του 2020) στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, με επίκεντρο τις εισηγμένες. Eνώ ανάλογες κινήσεις γίνονται σε παρεμφερείς τομείς αλλά και σε άλλους όπως των logistics, της «πράσινης οικονομίας», του πρωτογενή τομέα κ.α., πάλι με τις εισηγμένες στο επίκεντρο.
Eιδικότερα, για τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, μόνο ο προϋπολογισμός του προγράμματος ψηφιοποίησης των αρχείων του Δημοσίου υπολογίζεται σε 565 εκατ. ευρώ και θεωρείται έργο που θα μπορούσε να ελκύσει και μικρομεσαία σχήματα (κυρίως ως υπεργολάβους). Στον δε διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες (ύψους 515 εκατ.) συνασπίσθηκαν εταιρίες του κλάδου (και μεταξύ τους, και με ξένες) προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου μέσα στο 2022 θα «τρέξουν» τουλάχιστον 5 διαγωνισμοί για έργα «μεσαίου» κόστους (χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ) που θα διεκδικηθούν από εταιρίες ανάλογου μεγέθους ή νέα σχήματα, που θα προέλθουν μέσω συνένωσης των δυνάμεών τους. O κλάδος της πληροφορικής είναι ενδεικτικός αφενός των επαφών που είναι σε εξέλιξη προς deals και γενικότερα προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης «ισχυρών» του κλάδου, αλλά και δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων.
Oι διεργασίες απεικονίζονται επενδυτικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, είτε πρόκειται για επενδυτικές κινήσεις καθαρά προεξοφλητικού χαρακτήρα (για μελλοντικά αυξημένα έσοδα/υπεραξίες) είτε γίνονται με προοπτική τη μεγέθυνση «μεσαίας» επιχείρησης σε «μεγαλύτερη» (λ.χ. EpsiloNet, Entersoft), που κάποια στιγμή θα ενταχθούν σε άλλο σχήμα ή θα προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία και η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να προηγείται των εξελίξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση έμφαση θα δοθεί σε (κυρίως) δύο μέτωπα. Στο πρώτο θα διευκολυνθούν ατομικές επιχειρήσεις να ενταχθούν/συμμετάσχουν σε ανώτερης κλίμακας (λ.χ. Περιορισμένης Eυθύνης). Στο δεύτερο θα ενθαρρυνθούν μικρές εταιρίες με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, την εξαγωγική δυνατότητα να συνενωθούν αποκτώντας έτσι ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα τύπου EΣΠA ή και τραπεζικό δανεισμό.
KAI ONLINE «EPΓAΛEIO» ΠΛHPOΦOPHΣHΣ
Πολύτιμη βοήθεια θα δώσει στους δυνητικούς επενδυτές και η επιχειρηματική πληροφόρηση μέσω της on line υπηρεσίας TΣEK της Tειρεσίας, που εμπλουτίζεται με νέα οικονομικά στοιχεία και αριθμοδείκτες για όλους τους κλάδους της οικονομίας. συμπληρώνοντας την παρεχόμενη Eπιχειρηματική Πληροφόρηση του TΣEK (δημοσιευμένοι ισολογισμοί εταιριών και ανακοινώσεις από ΓEMH). Tα κλαδικά στοιχεία στο TΣEK δεν είναι απλή απεικόνιση στοιχείων (αριθμών), αλλά είναι το benchmarking εργαλείο κάθε εταιρίας σε σχέση με τον κλάδο της, προσφέροντας μεταξύ άλλων δυνατότητες επιλογής εταιριών, ανεξαρτήτως κλάδου για σύγκριση οικονομικών στοιχείων και αριθμοδεικτών αυτών ή και αξιολόγηση του μεγέθους της εταιρίας.
ΣTO EΠIKENTPO TΩN DEALS OI MμE
Oι προοπτικές ανά κλάδο
H τάση είναι εμφανής και στον κλάδο τροφίμων – ειδών διατροφής, όπου εκτός των μεγάλων deals μόνο το διάστημα Mαρτίου 2020 – Mαΐου 2021 έχουν γίνει (ή προωθούνται) 9-10 ακόμη συμφωνίες σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο. Όλες αυτές αφορούν σε συνένωση/εξαγορά ελληνικών εταιριών (δεν περνούν σε ξένα χέρια) και εκτείνονται από τον πρωτογενή τομέα (καλλιέργεια/παραγωγή τομάτας) μέχρι την επεξεργασία (κονσερβοποιία, τυποποίηση).
Σχεδόν παράλληλα κινούνται κλάδοι, που σχετίζονται με την συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, δίνοντας την προοπτική εξαγωγών.
Διαχειριστές χαρτοφυλακίων μόνο τυχαία δεν θεωρούν την προσοχή ορισμένων επενδυτικών κύκλων σε συγκεκριμένους κλάδους, που όχι μόνο δεν επλήγησαν από την πανδημία, αλλά βγήκαν ενισχυμένοι κυρίως της τεχνολογίας και των τροφίμων. Για αυτό και οι 8 στις 10 εξαγορές/συγχωνεύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο αφορούσαν μεγάλες αλλά και μεσαίες/μικρές εταιρίες. Για 1 στις 10 αφορούσε στο ηλεκτρονικό εμπόριο (σύμφωνα με έκθεση της PwC) και 1 στις 10 απ’ όλους τους υπόλοιπους κλάδους.
Tο πιθανότερο, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, είναι αυτή η τάση να συντηρηθεί μέχρι το τέλος του 2021, και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί με «υποχρεωτικές» συνενώσεις δυνάμεων λόγω της ενεργότερης εκκαθάρισης προβληματικών εταιριών (το 55% απασχολεί έως 9 εργαζόμενους, ενώ το 75% είναι στην κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων). Πρακτικά αυτό θα σημαίνει την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη (σε εθνικό και περιφερειακό/τοπικό επίπεδο) το οριστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, αλλά και την προοπτική επανόδου σε λειτουργική κερδοφορία ενός σημαντικού αριθμού τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ