Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για βασικά μέταλλα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wood Mackenzie.
Σε πρόσφατη έκθεσή τους, αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας σημειώνουν ότι, καθώς οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αυξανόμενη εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια θα αυξήσει τη ζήτηση για διάφορα μη σιδηρούχα μέταλλα. Αυτά είναι το αλουμίνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Αλουμίνιο
Στο βασικό της σενάριο, η Wood Mackenzie υποθέτει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ βιομηχανική εποχή, μεταδίδει το CNBC. Σε αυτήν την κατάσταση, η ζήτηση αλουμινίου, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται στα ηλιακά πάνελ και στα δομικά τους μέρη, θα αυξηθεί από 2,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 4,6 εκατομμύρια τόνους το 2040.
Εάν η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου, τότε η ζήτηση αλουμινίου για ηλιακή ενέργεια θα φτάσει μεταξύ 8,5 και 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2040, ανέφεραν οι αναλυτές.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο για το κλίμα, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διεισδύσουν σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο να περιορίσουν τη θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η ζήτηση από τον ηλιακό τομέα θα αντιπροσωπεύει το 12,6% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης αλουμινίου έως το 2040 – από 3% το 2020.
Χαλκός
Η ζήτηση για χαλκό – που χρησιμοποιείται σε καλώδια μετάδοσης υψηλής και χαμηλής τάσης και θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες – αναμένεται επίσης να σημειώσει άνοδο (και κέρδη).
Το βασικό σενάριο της έκθεσης προέβλεπε ότι η ζήτηση χαλκού που προέρχεται από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί από 0,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 0,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040.
Η κατανάλωση χαλκού στον ηλιακό τομέα θα αυξηθεί σε 1,3 εκατομμύρια τόνους έως το 2040 εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση από τη βιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί σε 1,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, υποστηρίζει η έκθεση.
Ψευδάργυρος
Το τρίτο μέταλλο είναι ο ψευδάργυρος για τον οποίο οι αναλυτές σημείωσαν ότι μόνο οι επικαλύψεις ψευδαργύρου θα μπορούσαν να προσφέρουν φθηνή, μακράς διαρκείας προστασία από τη διάβρωση, με το μέταλλο να χρησιμοποιείται στα δομικά μέρη των ηλιακών συλλεκτών.
Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου 0,4 εκατομμύρια τόνους παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης ψευδαργύρου, υπογραμμίζει η Wood Mackenzie.
Εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, τότε η ζήτηση θα αυξηθεί σε 0,8 εκατομμύρια τόνους έως το 2040.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας να περιορίζεται στους 2 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση ψευδαργύρου θα αυξηθεί σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040. Εάν η θέρμανση περιοριστεί επιτυχώς στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση ψευδαργύρου στον ηλιακό τομέα θα αυξηθεί σε 2,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040.
Οι προβλέψεις της Wood Mackenzie για τα τρία μέταλλα αφορούσαν μόνο τη ζήτηση που προερχόταν από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και δεν αφορούν στη συνολική παγκόσμια ζήτηση.
Ο Kamil Wlazly, αναλυτής της εταιρείας επεσήμανε σε σχετικό σημείωμα ότι το μειωμένο κόστος παραγωγής και τα κέρδη απόδοσης μείωσαν την τιμή της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
«Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία σε πολλά μέρη των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε. «Καθώς το κόστος συνεχίζει να μειώνεται, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παροχή ενέργειας θα αυξηθεί και θα αρχίσει να εκτοπίζει άλλες μορφές παραγωγής. Αυτό παρουσιάζει μια τεράστια ευκαιρία για τον τομέα των βασικών μετάλλων».