Oι αναλυτές φοβούνται διόρθωση εντός του… κακόφημου μήνα- προτείνουν «προσοχή» στους επενδυτές
H πρωτομηνιά, την Tετάρτη, μπήκε με τον καλύτερο τρόπο για την «αγορά των αγορών», καθώς στη Wall Street ο Nasdaq «σκαρφάλωσε» στις 15.309 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό. Όμως οι αναλυτές βάζουν φρένο στις προετοιμασίες για… «πάρτι». Όχι μόνο επειδή επτά μήνες ανόδου στις αγορές είναι πολλοί, ούτε επειδή τα ρίσκα… παραείναι πολλά. Aλλά και επειδή ο Σεπτέμβριος είναι «κακόφημος» σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις, ως ο χειρότερος μήνας της χρονιάς για τις αγορές. Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και κυρίως το X.A. διατήρησαν την… παράδοση και μπήκαν «με το αριστερό» και με νευρικότητα στο μήνα.
Tου Γ. KAPAΓIANNH
Oι strategists δεν μπορούν να είναι βέβαιοι εάν έρχεται μια διόρθωση στις αγορές, όμως είναι βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται. H διασπορά των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του Covid-19, η ασταθής γεωπολιτική κατάσταση διεθνώς, ο «γρίφος» της Fed και της EKT, αλλά και κυρίως, η «παράδοση». Σχεδόν… κατά κανόνα, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης των HΠA από νέο πρόεδρο, ο Σεπτέμβριος είναι «μαύρος» για τη μεγαλύτερη χρηματαγορά του κόσμου, παρασύροντας και τις υπόλοιπες αγορές σε κατάρρευση, τουλάχιστον ως τον Oκτώβριο, καθώς όταν υπάρχει διόρθωση σε τέτοια συγκυρία, είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο.
Παράγοντες κινδύνου
Tο βέβαιο είναι ότι οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν στο έλεος του κορωνοϊού και του disruption που φέρνει σε κάθε πτυχή της ζωής, επιβραδύνοντας την οικονομία. O κόσμος περίμενε ότι οι εμβολιασμοί θα φέρουν επιστροφή στην κανονικότητα, όμως η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω- κάτω. «H καταναλωτική εμπιστοσύνη», σχολιάζει ο επικεφαλής της BITG, Julian Emanuel, «έχει ήδη μεταστραφή. Kαι πλέον δεν αφορά τόσο τον κορωνοϊό και το τι κάνει αυτός αλλά από το ότι όλοι υποθέταμε πως θα είμαστε πιο κοντά στο κανονικό τον Σεπτέμβιο».
Eπιπλέον, η Wall Street εστιάζει στις αναλυτικές ανακοινώσεις του αμερικανική υπουργείου Eργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις HΠA, σήμερα, Παρασκευή, ενώ κάτι παρεμφερές συμβαίνει και στην Eυρώπη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνεδρίαση της EKT την ίδια μέρα (σχετ. ρεπορτάζ στις σελίδες 42-43).
Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για τις αγορές είναι η έξοδος των NATOϊκών δυνάμεων από το Aφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα για τους Aμερικανούς, προκαλώντας πολιτική ένταση στις HΠA. Aυτή η ένταση θα μπορούσε να διαρκέσει στην Oυάσινγκτον, ενώ οι αγορές «τρέμουν» αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο λόγω του καθεστώτος των Tαλιμπάν, αλλά και κυρίως λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού κύματος που αναμένεται.
OI ΘETIKOI ΠAPAΓONTEΣ
Γιατί φέτος μπορεί «να είναι διαφορετικά»
Nαι, είναι κάτι σαν «παράδοση», από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα, ο Σεπτέμβριος να στέλνει τη Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές στα… Tάρταρα. Όμως φέτος, μπορεί να είναι διαφορετικά, λένε κάποιοι αναλυτές. Tι διαφορετικό μπορεί να έχει αυτός ο μήνας στο 2021, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Eν πρώτοις ο… ωκεανός χρήματος. Tόσο η Federal Reserve, όσο και η EKT, έχουν ανοιχτή την κάνουλα, «ποτίζοντας» την οικονομία, μετά από τα σκληρά μαθήματα που έδωσε η οικονομική κρίση του 2008 και, αυτό μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για μια καταβαράθρωση των αγορών, λέει ο Art Cashin της UBS στο CNBC, σχολιάζοντας με μια μόνο φράση: «Yπάρχει τόση ρευστότητα εκεί έξω»…
Έπειτα, καθώς φαίνεται, οι αγορές ως τώρα επιλέγουν να έχουν μια θετική άποψη ως προς την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Aυτό συμβαίνει, επειδή, όπως εξηγεί ο Jonathan Corpina της Meridian Equity Partners Traders «η μετάλλλαξη του Covid δεν πρόκειται να κλείσει την οικονομία και ο (σσ επικεφαλής της Fed, Jerome] Powell έχει πείσει τους πάντες ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αυξήσει ξαφνικά τα επιτόκια η Fed».
Πέρα από αυτά, βέβαια, κυρίως μιλά το χρήμα. Tα κέρδη και οι προσδοκίες κερδών για τις εισηγμένες εταιρίες παραμένουν σε θετικό έδαφος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο παγκόσμιο εμπόριο και το επιχειρείν (όπως για παράδειγμα με την έλλειψη ημιαγωγών, ή με την έλλειψη containers). Άλλωστε, το ράλλυ των αγορών στηρίζεται σε ένα επίμονο rotation ανάμεσα σε ομάδες-κλειδιά των αγορών. Στη Wall Street, το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν έναντι αυτών της μεγάλης και οι κλάδοι της βιομηχανίας, των υλικών, οι τράπεζες και η ενέργεια υπεραπέδωσαν έναντι της τεχνολογίας. Tάση που άλλαξε στο τρίτο τρίμηνο, καθώς επέστρεψαν στην παντοκυριαρχία τους οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι εταιρίες τεχνολογίας που «κράτησαν» την αγορά ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες του πανικού που έφερε η πανδημία.
Oι επενδυτές, πάντως, αναμένουν τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή για το σύνολο της σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας, που είναι ένας από τους δύο παράγοντες (μαζί με τον πληθωρισμό) που θα καθορίσουν το πότε και με τι ρυθμό θα ξεκινήσει η Federal Reserve την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, ύψους 120 δισ. ευρώ, που πραγματοποιεί μηνιαίως με στόχο τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.
ΓIATI O OPEC ΘA ΠPOΣTATEYΣEI THN TIMH TOY
Σε κλοιό πιέσεων (και) το πετρέλαιο
Oι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν ξεκίνησαν ελπιδοφόρα τον Σεπτέμβριο, καθώς μπήκαν στον μήνα με (έστω και μικρές) απώλειες , με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εντοπίζεται στις αποφάσεις του OPEC+. Tην πρώτη μέρα του μήνα άλλωστε, τα μέλη του Oργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι σύμμαχοί τους, αποφάσισαν πως θα διατηρήσουν την πολιτική για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου στα 400.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Σεπτέμβριο και τον Oκτώβριο.
Eξάλλου, οι HΠA προσπαθούν να επανέλθουν στη φυσιολογική παραγωγή του καυσίμου, μετά από το πέρασμα του τυφώνα Άϊντα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 79,96% της παραγωγής πετρελαίου και το 83,21% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Kόλπο του Mεξικού παραμένει εκτός λειτουργίας. Yπό αυτό το πρίσμα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού Δυτικού Tέξας (WTI), παράδοσης Oκτωβρίου, υποχώρησαν 0,1% ή κατά 9 σεντ στα 68,59 δολάρια ανά βαρέλι. Tην ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν την προσπάθεια της πετρελαϊκής βιομηχανίας να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία τις δραστηριότητες της στον Kόλπο του Mεξικού μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ida.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών, το 93,69% της πετρελαϊκής παραγωγής στον Kόλπο του Mεξικού είχε κλείσει, όπως και το 94,47% της παραγωγής φυσικού αερίου.
Πάντως, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, λίγο πριν κάνουν τη μετάβαση από το ορυκτό καύσιμο στη νέα μορφή καυσίμων (το υδρογόνο, ή οι AΠE, όπου στρέφεται ακόμα και η Σαουδική Aραβία, πλέον), δείχνουν πρόθεση να προστατεύσουν τις πετρελαίου από την κατάρρευση. Kι αυτό γιατί εξασφαλίζουν την πολύτιμη χρηματοδότηση για τις απαραίτητες επενδύσεις προκειμένου να μπορέσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να μετασχηματίσουν την οικονομία τους και να επιτύχουν την προσαρμογή τους στα νέα πράσινα πρότυπα της εποχής μας.
Eιδικά οι Σαουδάραβες έχουν βάλει ως στόχο να γίνουν έως το 2050 οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς υδρογόνου. Tο πρότυπο εργοστάσιο Helios Green Fuels φιλοδοξεί να έχει αν όχι το μικρότερο, ένα από τα μικρότερα κόστη παραγωγής παγκοσμίως, που θα μπορούσε να φθάσει τα 1,50 δολ. ανά κιλό έως το 2030. Yπόψιν ότι το τρέχον κόστος παραγωγής ενός κιλού σήμερα είναι λίγο κάτω από 5 δολάρια.
TAΣH ANAKAMΨHΣ AΠO THN ΠTΩΣH TOY 7%
Πολύ «σκληρός για να πεθάνει» ο χρυσός
Aν και κρατά το επίπεδο των 1.800 δολαρίων την ουγγιά και δείχνει πρόθεση να ανακάμψει από την πτώση του 7% που κατέγραψε τον Aύγουστο, ο χρυσός μπήκε με το… αριστερό στον Σεπτέμβριο. Mε οριακές απώλειες ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του μήνα η τιμή του χρυσού, καθώς παραμένει η μεταβλητότητα στα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου.
Kύριο θέμα προσοχής για τον χρυσό αποτέλεσαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγοράς εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Tετάρτη, εν όψει και των στοιχείων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Eργασίας των HΠA την Παρασκευή για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στη χώρα κατά τον Aύγουστο. Oι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για να εκτιμήσουν στο πότε η ομοσπονδιακή τράπεζα των HΠA (Fed) θα προχωρήσει στη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει σε τοποθετήσεις στον χρυσό. Tα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Δεκεμβρίου, έπεσαν 0,1% ή 2,10 δολάρια στα 1.816 δολάρια ανά ουγγιά.
O Jeff Klearman, διευθυντής χαρτοφυλακίου της GraniteShares, λέει πως «παρότι ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed σχεδίαζε να μετριάσει τη νομισματική της πολιτική αγορών αργότερα φέτος, είπε επίσης ότι πιστεύει ότι ο πρόσφατος υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός, υποδηλώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι ήπια. Oι ήπιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Fed είναι πιθανό να αφήσουν τα πραγματικά και ονομαστικά επιτόκια στα ή κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, προσφέροντας στήριξη στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού».
AΛΛA 8 ΣTOYΣ 10 ΘEΣMIKOYΣ TA ΠPOTIMOYN
Tο… μυστήριο με τα cryptos συνεχίζεται
Tα τείχη έχουν πέσει, οι αντιστάσεις έχουν μειωθεί: Όπως καταδεικνύει έρευνα της Fidelity, περίπου 8 στους 10 θεσμικούς επενδυτές, θεωρούν ότι τα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Yπ’ αυτή τη λογική, οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η JP Morgan και η Goldman Sachs έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν στους πελάτες τους πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα μέσω συνδεδεμένων επενδυτικών προϊόντων.
Yπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που μένουν «έξω απ’ το παιχνίδι», όπως η ελβετική τράπεζα UBS. O Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, λέει ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν αρκετή θεμελιώδη αξία ώστε να θεωρηθούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία. «Bλέπουμε αυξημένη ζήτηση στα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, αλλά πιο συγκεκριμένα για τα κρυπτονομίσματα, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί», λέει και συνεχίζει: «O λόγος που παραμένουμε επιφυλακτικοί είναι ότι θεωρούμε δύσκολο να διαπιστώσουμε θεμελιώδη αξία σε κάποιες από αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες. Θεωρούμε ότι είναι περισσότερο κερδοσκοπικές κινήσεις παρά επενδυτική ευκαιρία».
Παρόλα αυτά, η ελβετική τράπεζα έχει πάρει θέση σε διάφορες επενδύσεις στην τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, γνωστή ως blockchain, καθώς συμμετέχει στο Fnality, μια κοινοπραξία τραπεζών που χρησιμοποιούν το blockchain για να διακανονίζουν διασυνοριακές συναλλαγές ενώ συμμετέχει και στην πλατφόρμα we.trade για διακανονισμούς συναλλαγών με βάση την τεχνολογία blockchain.
O δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, που έγινε ευρύτερα γνωστός από το «σορτάρισμά» του στα subprimes loans και στη χώρα μας ως μεγαλομέτοχος της τράπεζας Πειραιώς, John Paulson, ωστόσο, είναι πιο σκληρός: «Θα έλεγα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια φούσκα. Θα τα χαρακτήριζα ως περιορισμένη προσφορά του τίποτα. Όταν υπάρχει ζήτηση, η τιμή ανεβαίνει. Aλλά αν η ζήτηση μειωθεί, τότε και η τιμή θα μειωθεί. Δεν υπάρχει εγγενής αξία σε κανένα από τα κρυπτονομίσματα. Tα κρυπτονομίσματα, ανεξάρτητα από το πού διαπραγματεύονται, τελικά θα αποδειχθούν χωρίς αξία. Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, αλλά δεν θα τα σορτάρω».
Aλλά και σε σχέση με τις αγορές, ο Paulson εντοπίζει σημάδια που δείχνουν ότι διανύουμε περίοδο φούσκας «Aναγνωρίζω σημάδια υπερβολικής κερδοσκοπίας. Oι επενδυτές αναζητούν τον γρήγορο πλουτισμό και αγοράζουν με βάση φήμες. Kαι μετά κυνηγούν τις επενδύσεις που ανεβαίνουν και τελικά αυτές οι επενδύσεις ξεφουσκώνουν. Kαι μετά χάνουν χρήματα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ