Προς νέο υψηλό επταετίας κινείται τη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού αργού.
Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 1,07 δολ. ή 1,3%, στα 84,83 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2014. Το WTI ενισχύεται χωρίς “φρένα” τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, στο πλέον μακρύ σε χρόνο ανοδικό σερί του στην ιστορία του, τουλάχιστον από το 1983 που τηρούνται στοιχεία από το δίκτυο Dow Jones.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, κερδίζει 90 σεντς ή 1,1%, στα 86,43 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ το Brent Ιανουαρίου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, κερδίζει 88 σεντς ή 1%, στα 85,52 δολ. το βαρέλι.
Η μείωση του spread του WTI έναντι του Brent από τα 4 δολ. το βαρέλι στο 1,50 δολ., δείχνει την επίδραση στην αγορά της “σφικτής” προσφοράς αργού στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε σχετικό σημείωμά του.
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα στο Cushing της Oklahoma, κομβικό hub παραδόσεων αμερικανικού αργού, συνεχίζουν να υποχωρούν και βρίσκονται πλέον κοντά στα 30 εκατ. βαρέλια, τονίζει επίσης.
Σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο σαββατοκύριακο, εξάλλου, ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του (δηλαδή το όλον του καρτέλ OPEC+) έχουν μικρή διάθεση για αύξηση της παραγωγής. Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν υπογράμμιζαν τις ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 πιθανόν να συνεχίσουν να επηρεάζουν, έστω βραχυπρόθεσμα, τη ζήτηση.
“Δεν έχουμε βγει ακόμη στο ξέφωτο”, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg το Σάββατο. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η κρίση έχει περιοριστεί, ωστόσο δεν έχει απαραιτήτως τελειώσει”.