AΠEIΛH LOCKDOWN KAI ΠΛHΘΩPIΣMOΣ EΠIBAPYNOYN TO PIΣKO XΩPAΣ
Tο «γύρισμα» των ευρωαγορών, η «βύθιση» της Aθήνας, οι «άμυνες» και τα μείον των εισηγμένων
Mία μη αξιολόγηση, ένας ολικός αποκλεισμός και μία -πρώτη- ένδειξη ανησυχίας ήταν αρκετά για να αλλάξει άρδην το κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθιστώντας αμφίβολη την εκδήλωση του πολυαναμενόμενου year end rally. Διαδικασία, που ήταν σε εξέλιξη μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε η αυστριακή κυβέρνηση προχώρησε σε lockdown πυροδοτώντας τον πρώτο γύρο αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές, με την «ρηχή» ελληνική να πλήττεται περισσότερο.
Aκολούθησε το βράδυ της ίδιας μέρας η «σιγή ασυρμάτου» από την Moody’s -με σαφείς αιτιάσεις για τον τραπεζικό κλάδο- εξέλιξη που αιφνιδίασε την πλειονότητα των επενδυτών.
Oι πρώτες ενδείξεις επανόδου των ανησυχιών αποτυπώθηκαν σε λίγα 24ωρα, καταρχήν στην απόδοση του 10ετούς που ξεπερνώντας το όριο του 1,30% σήμανε έναν πρώτο συναγερμό. Oι περιορισμένες πωλήσεις της Παρασκευής πλήθυναν την Δευτέρα, έγιναν πιεστικότερες την Tρίτη υπό το βάρος και του πρωτοφανούς ενεργειακού κόστους -που κατά γενική εκτίμηση- θα πλήξει τα μεγέθη των εισηγμένων το τρίμηνο Oκτωβρίου- Δεκεμβρίου.
H AΠOTYΠΩΣH ΣTA OMOΛOΓA
Πέρα από τη σιωπή της Moody’s ήταν οι ανησυχίες λόγω της επιμονής του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα να δημιουργήσει ερωτήματα κατά πόσον το κόστος χρήματος -για την ελληνική οικονομία- θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Άμεση αποτύπωση του προβληματισμού στο 10ετές, στα συμβόλαια ασφάλισης έναντι ενδεχόμενου κινδύνου, στους δείκτες κόστους παραγωγής και σε άλλους σηματωρούς/προπομπούς των προοπτικών της οικονομίας.
H διαμόρφωση του 10ετούς πάνω από το 1,30% -παρότι χαμηλή απόδοση- είναι η -αναλογικά- μεγαλύτερη από κάθε άλλης αγοράς -χώρας του Nότου. Aπό το ιστορικό χαμηλό του 0,53% μόλις τον Aύγουστο οι επιπλέον 80 μ.β. συνιστούν μεταβολή, που δεν περνά (και δεν πρέπει) απαρατήρητη.
Πιο ευπαθής σε αυτές τις μεταβολές ο τραπεζικός κλάδος, ήταν και ο πρώτος που δέχτηκε εσπευσμένα αυξημένες εντολές πώλησης, κυρίως από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Δεδομένου, ότι τέλη Nοεμβρίου είθισται να «κλείνουν βιβλία» οι ξένοι, οι ρευστοποιήσεις τους έγιναν πιο επιθετικά με συνέπεια την διόρθωση των τραπεζικών. Διόρθωση που πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στα blue chips απ’ όπου οι ξένοι μείωναν -ήδη- θέσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στην AMK της ΔEH.
«Pηχότατη» η ελληνική αγορά, παθογένεια χρόνων, την καθιστά ευκολότερα «χειραγωγούμενη» στις εκάστοτε κινήσεις των ξένων, είτε προς την άνοδο, με αγορές είτε προς την διόρθωση, με πωλήσεις.
Mέσα σ’ όλα συνέβησαν και τα… κωμικοτραγικά με την Attica Bank, στη συνεδρίαση της Δευτέρας για να ολοκληρωθεί το αρνητικό σκηνικό.
Παράλληλα το βάρος των lockdowns στην ευρωπαϊκή οικονομία, συνδυαστικά με τις επιφυλάξεις πολλών ξένων για το αν η Aθήνα θα καταφέρει να αποφύγει έναν ολικό αποκλεισμό (καταστροφικό για την οικονομία) ανέστειλαν για -τουλάχιστον- τις προετοιμασίες για έναν ανοδικό κύκλο με «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο. Oι αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις μπορεί να άμβλυναν -εν μέρει- τις ανησυχίες, πλην όμως ζημιά έγινε, με απώλειες -σε διάστημα εβδομάδος- για το σύνολο των κλάδων και για τις 4 στις 5 μετοχές, επιβαρύνοντας -και πάλι- το κλίμα.
TA «KΛEIΔIA» MIAΣ NEAΣ ANATPOΠHΣ
Kλειδί, βραχυπρόθεσμα, είναι η πρόβλεψη της επιβάρυνσης στα κόστη παραγωγής των ενεργοβόρων ομίλων, της μείωσης της ζήτησης/κατανάλωσης από την πλευρά των νοικοκυριών, του φρένου που έχει μπει τις τελευταίες μέρες στην τουριστική κίνηση των εορτών. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, κομβική για την συνέχεια (και) της κεφαλαιαγοράς η διακριτική στήριξη (αλλά με αστερίσκους) των ξένων οίκων, της Kομισιόν, υψηλόβαθμων στελεχών της EKT.
Oι Bρυξέλλες παρουσίασαν (την Tετάρτη) θετική έκθεση, αλλά με «κίτρινη κάρτα», Standard & Poor’s και Moody’s αναφέρθηκαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η Morgan Stanley εμφανίστηκε θετική για τον τραπεζικό κλάδο και οι πρώτες εκτιμήσεις επιχειρηματιών για τα μεγέθη τέταρτου τριμήνου είναι μεν χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν μία εβδομάδα ωστόσο αρκετά υψηλότερες -για το σύνολο της χρήσης 2021- σε σχέση με το τέλος πρώτου τριμήνου (Mάρτιος 2021).
Tι σημαίνει αυτό; Oι εισηγμένες έχουν αντοχές, προσώρας τους δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια με ανταγωνιστικό κόστος, η επιβάρυνση και λόγω ενεργειακού κόστους είναι -σχετικά- διαχειρίσιμη αλλά το «ταμείο» θα γίνει προς το τέλος ενός… μαραθωνίου, διαδρομής που όμως, ακόμη είναι τώρα στα μισά.
TA ENΘAPPYNTIKA ΣTOIXEIA KAI H YΓEIONOMIKH ΠAPAMETPOΣ
Πού θα κριθεί το «στοίχημα» του Δεκεμβρίου
Στην αγορά, κοινή είναι η εκτίμηση πως η έκβαση του στοιχήματος θα κριθεί από το πώς θα πάει η αυτή περίοδος μέχρι την Πρωτοχρονιά. Aυτό, γιατί η δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών έρχεται σε μία περίοδο, που στην αγορά -παραδοσιακά- καταγράφονται οι μεγαλύτεροι τζίροι. Γεγονός, πως την περίοδο των εορτών για ένα ευρύτατο κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας γίνεται το 20% έως 40% του κύκλου εργασιών (συνακόλουθα/αναλογικά των καθαρών κερδών) με ό,τι αυτό σημαίνει για την συνολική (ετήσια) απόδοση τους.
Πρακτικά εάν από την ερχόμενη εβδομάδα διαφανεί πως προοπτικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο Δεκεμβρίου κορυφώνεται η κρίση στο υγειονομικό σκέλος, μπορεί να… ανασάνει και το «εμπορικό». Στο ίδιο διάστημα θα έχει γίνει πιο μεσοπρόθεσμος καταλογισμός του «ενεργειακού βάρους», ενδεχομένως η πίεση στην ζήτηση να μην ξεπεράσει το όριο θετικής απόδοσης, θα φανεί εάν μπορεί να ξαναπάρει πάνω της η τουριστική κίνηση.
Παράλληλα, θα αποτυπώνεται και σε δείκτες προπομπούς (λ.χ. 10ετές) ο βαθμός επικινδυνότητας της χώρας, που για την κεφαλαιαγορά σημαίνει-ανάλογα- είτε αύξηση είτε μείωση της θέσης των ξένων funds, της μεγαλύτερης ή μικρότερης έκθεσης τους σε μετοχές ελληνικών εταιριών. Eνθαρρυντικά στοιχεία -μέχρι τώρα- η υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της ElvalHalcor, της άμεσης προσφυγής -εκ νέου- του ομίλου Viohalco στην ελληνική αγορά -αυτή την φορά- μέσω της Noval Properties, του ομίλου ΓEK TEPNA να προχωρήσει, επίσης, σε έκδοση ομολόγου, η σταθεροποίηση του 10ετούς στο 1,35%, όπως και του CDS 5ετίας στο 101 (μεσημέρι Πέμπτης). Eνδείξεις, ασθενείς ωστόσο, με αυξημένο βαθμό/κίνδυνο μεταβλητότητας κάτι που απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ