Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη ακολουθώντας το χθεσινό ράλι της Wall Street καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η νέα μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού δεν θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Οι δηλώσεις ειδικών της υγείας, όπως ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, ότι το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν επαναφέρει την αισιοδοξία στα παγκόσμια χρηματιστήρια μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς των προηγούμενων ημερών. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει άνοδο 1,4% στις 28.860,62 μονάδες παρά τις απογοητευτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης της χώρας για την πορεία της οικονομίας.
Η Ιαπωνία υποβάθμισε την εκτίμηση της για την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο στο -3,6% από -3,0% προηγουμένως. Η αλλαγή αντανακλά τις πιο αδύναμη ζήτηση και τις χαμηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Οι αναλυτές περιμένουν πάντως η ιαπωνική οικονομία να ανακάμψει το τρέχον τρίμηνο καθώς η δραστηριότητα ενισχύεται και πάλι με την υποχώρηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.
Παράλληλα, το ιαπωνικό κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει ένα πακέτο τόνωσης συνολικού ύψους 56 τρισ. γεν ($490 δισ.) για να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει οριακές μεταβολές, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σκαρφαλώνει 1,2%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύεται σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,4%. Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι δείκτες σε Ταϊβάν και Ινδονησία, ενώ υποχωρούν σε Σιγκαπούρη.
Το ράλι στην αμερικανική αγορά συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άλμα 2,1% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο. Ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσε 3%, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4%.