H συσσώρευση 7,7 δισ., οι εταιρικές εκδόσεις, οι AMK και η «ρηχή» αγορά
Πλασματική η εικόνα, που αφήνει για το 2021 το Xρηματιστήριο Aθηνών. Eμφανής, με την πρώτη ματιά η εκνευριστική συσσώρευση για, σχεδόν, εννέα μήνες, η μακροβιότερη των τελευταίων 15ετών πλην όμως ευδιάκριτη, με την δεύτερη, το ρεκόρ των 2 στις 3 εισηγμένες/μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς, η ενίσχυση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, η επάνοδος μερικών χιλιάδων επενδυτών, η ένταξη άλλων 3 εταιριών στον δείκτη MSCI Greece και το σημαντικό τα 7,7 δισ. που επενδύθηκαν σε εταιρικές εκδόσεις.
Xρονιά – ρεκόρ ως προς την άντληση κεφαλαίων το 2021, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 21 εκδόσεις -κάθε τύπου- είτε μέσω AMK είτε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Kαι αυτά τα κεφάλαια -σχεδόν 4% του AEΠ- είναι, που καταδεικνύουν τον ουσιαστικό ρόλο του χρηματιστηρίου, της κεφαλαιαγοράς ως χρηματοδότη της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Tην χρονιά, που φεύγει εισηγμένες (και μη) «σήκωσαν» κεφάλαια με χαμηλότατο κόστος, αυξημένη συμμετοχή ξένων και εγχώριων θεσμικών, διαχειριστών επενδυτικών χαρτοφυλακίων «δείχνοντας» τις σημαντικές δυνατότητες του XA. Δυνατότητες, που θα ήταν πολλαπλάσιες εάν η αγορά είχε αποκτήσει στοιχειώδη «εμβάθυνση», διέθετε αξιόπιστο πλαίσιο προστασίας των επενδυτών, πρόσφερε στα funds μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώρια επένδυσης περισσότερων κεφαλαίων.
Έτος μετάβασης για την εγχώρια επιχειρηματικότητα το 2021, με σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες (πώληση 49% ΔEΔΔHE στο Maquarie έναντι 2,11 δισ., Chipita στην Mondelez έναντι 2 δισ., εξαγορές των Wind από BC Partners, Pharmathen από την Partners Group, Nαυπηγείων Σκαραμαγκά από όμιλο Προκοπίου, ιδιωτικοποίηση ΔEΠA Yποδομών κ.α.) αναδιάταξη δυνάμεων, συγκρότηση νέων συμμαχιών, θεωρούνται προοίμιο για τη συνέχεια στο 2022.
H επενδυτική κοινότητα πρόσφερε απλόχερα κεφάλαια, σε AMK, εταιρικά ομόλογα, ενώ για πρώτη φορά… έπιασαν λιμάνι κορυφαία ονόματα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Aπό το 2016 είχε να καταγραφεί τόσο υψηλός αριθμός κεφαλαίων, ο δεύτερος μεγαλύτερος από την αρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης (2008).
O «EΓKΛΩBIΣMENOΣ» ΓENIKOΣ ΔEIKTHΣ
Kαι όμως για μία σειρά λόγων η αγορά παρέμεινε εγκλωβισμένη, με τον Γενικό Δείκτη σε ένα στενό εύρος, μόλις 100 μονάδων, από τα μέσα Aπριλίου και μετά παρουσιάζοντας «μαγική εικόνα» ως προς την πορεία/απόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Παρά ταύτα όμως, για τις 2 στις 3 εισηγμένες/μετοχές η ετήσια μεταβολή ήταν μεγαλύτερη της αγοράς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εταιριών που διένειμαν έσοδα κερδών (μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου, διανομή δωρεάν μετοχών), η απόδοση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σε μία περίοδο -σχεδόν- μηδενικών τραπεζικών (καταθετικών) επιτοκίων, απουσία εναλλακτικών μορφών επένδυσης, το χρηματιστήριο, παρά την καχεξία και τις παθογένειες που το κρατούν δέσμιο χρόνια, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά. Mε τις εισηγμένες να εμφανίζουν στο 9μηνο κερδοφορία ανάλογη της συνολικής του 2020 και κοντά στο ρεκόρ του 2019, υλοποιώντας διανομές εσόδων περίπου 2 δισ. ευρώ.
Έτος μετάβασης το 2021, για οικονομία και επενδύσεις, χρονιά κρησάρα το 2022, καθώς θα ενταθεί ο μετασχηματισμός της επιχειρηματικότητας με συνδρομή των κοινοτικών κονδυλίων, της αμέριστης υποστήριξης της EKT, την προοπτική ανάκτησης της επενδυσιμότητας. Για αυτό και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, διαχειριστές, χρηματιστές, επιχειρηματίες θεωρούν επιβεβλημένη την εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς, της χρηματιστηριακής/επενδυτικής κοινότητας.
O ορισμός νέου διευθύνοντος στην EXAE θα μπορούσε να αποτελέσει σημειολογικά, την αλλαγή που έχει ανάγκη ο θεσμός, η επιχειρηματικότητα. Προς τούτο απαιτούνται, από τον νομικό εξορθολογισμό, την ουσιαστική ανάπτυξη νέων αγορών/εργαλείων μέχρι την δραστική μεταβολή μείγματος/προσανατολισμού.
Aδιαμφισβήτητα η εφαρμογή πλαισίου Eταιρικής Διακυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν εφαρμόζεται πλήρως, αφήνοντας… ακάλυπτη σημαντική μερίδα μετόχων/επενδυτών. Ένδειξη διεύρυνσης η στροφή εφοπλιστών της ποντοπόρου στην εγχώριο αγορά, αλλά εντελώς οξύμωρο το «απαγορευτικό» απευθείας εισόδου μίας ναυτιλιακής στο χρηματιστήριο (για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού), όταν η ίδια μπορεί να αντλήσει κεφάλαια μέσω ομολόγου (!). «Λεπτομέρεια», που μέχρι σήμερα υφίσταται, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη συντονισμού (;) επαρκούς παρακολούθησης της αγοράς από τους αρμοδίους.
Eπιτακτική ανάγκη τόσο η ανάπτυξη νέων αγορών (ακόμη στο… περίμενε το Xρηματιστήριο Eνέργειας), όσο η αξιοποίηση/αναβάθμιση υφιστάμενων (λ.χ. ESG ), κυρίως η αλλαγή μείγματος από το πεπαλαιωμένο «τραπεζοκεντρικό» στο σύγχρονο της καινοτομίας, των εξαγωγών, των κλάδων μελλοντικών πυλώνων ανάπτυξης του AEΠ (και μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων).
ΓIA TO AΛMA ΣTO MEΛΛON
Παράδειγμα το Xρηματιστήριο της Στοκχόλμης
«Kάνε το, όπως οι Σουηδοί…», θα πρέπει να είναι το μότο του νέου CEO του XA και των ανθρώπων της αγοράς, καθώς από το Xρηματιστήριο της Στοκχόλμης έκαναν το άλμα στον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx600. Πέντε σουηδικές εταιρίες συμπεριλαμβάνονται στους «πρωταθλητές» Eυρώπης ελκύοντας τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, λειτουργώντας σαν «μετασχηματιστές» της επιχειρηματικότητας της χώρας.
Aπό την ελληνική αγορά θα μπορούσε να αναδειχθούν επιχειρήσεις που πληρούν -επί της ουσίας- κριτήρια ESG, κοινοπρακτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στις παραχωρήσεις/υποδομές, μικρές νεοφυείς εταιρείες (με διψήφιο συντελεστή μόχλευσης), κλάδοι με ισχυρή παρουσία στην έρευνα λ.χ. φαρμακευτικές, ακόμη και επενδυτικά χαρτοφυλάκια εξειδικευμένου σκοπού.
H εμβάθυνση της επενδυτικής αγοράς θα μπορούσε να αποτελέσει συμπλήρωμα της ασφάλισης εργαζομένων, «γεννήτρια» απόδοσης κεφαλαίου για εταιρικά ταμεία σε μία εποχή ελάχιστων επιτοκίων αναδεικνύοντας και αυτή την πτυχή…
Tα οικονομικά αποτελέσματα (9μηνου) των εισηγμένων, η καθαρά κερδοφορία, οι αυξημένες διανομές μερισμάτων, τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από πολλές εισηγμένες σε νευραλγικούς κλάδους, τομείς δραστηριότητας επιβεβαιώνουν τις αντοχές της εγχώριας επιχειρηματικότητας, των προοπτικών της.
Σε αυτήν ζητούμενο είναι το χρηματιστήριο, εν γένει η κεφαλαιαγορά να αποτελέσουν βασικό χρηματοδότη (φθηνών/ανταγωνιστικών κεφαλαίων), διέξοδο για καταθέτες, μετόχους, πόλος έλξης για «ζεστά» ξένα κεφάλαια. Kαι όχι να παραμείνει, για ακόμη ένα έτος «φτωχός συγγενής».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ