Στην υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή του από το 2015 κινείται το πετρέλαιο τύπου Brent, καθώς η προσφορά “συσφίγγεται” σε σχέση με τη ζήτηση και οι ανησυχίες για την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρόν του κορονοϊού υποχωρούν.
Μετά από τέσσερες συναπτές εβδομάδες κερδών, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, το brent συνέχιζε τη Δευτέρα το πρωί την ανοδική του πορεία, πριν σημειώσει μικρές απώλειες λόγω της επιβράδυνσης η οποία διαφαίνεται στην ανάπτυξη της Κίνας. Οι υψηλές τιμές είναι δικαιολογημένες και πιθανότατα η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, σημειώνει η Vitol Group με την προσφορά να ανταποκρίνεται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στη ζήτηση.
Από τις αρχές του 2022, το πετρέλαιο έχει καταγράψει “ράλι” 10%, κυρίως λόγω των διακοπών στην παραγωγή χωρών του OPEC+, μεταξύ αυτών της Λιβύης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότερη του αναμενομένου, με τους αγοραστές αργού να κοιτούν το μέλλον πέραν της Όμικρόν.
“Το σύμπλεγμα γύρω από το πετρέλαιο έχει ήδη θέσει την τελευταία κρίση της πανδημίας πίσω του”, σημειώνει η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights, με έδρα τη Σιγκαπούρη. “Η διευρυνόμενη απόσταση της πραγματικής παραγωγής του OPEC+ σε σχέση με τους στόχους και οι υποβόσκουσες γεωπολιτικές απειλές στην προσφορά ενισχύουν έτι περαιτέρω το ανοδικό κλίμα”.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 0,6%, στα 86,56 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο στις 9.30 το πρωί ώρα Ελλάδος, ενώ άγγιξε και τα 86,71 δολ. νωρίτερα, στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2014.
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου κερδίζει 0,8%, στα 84,49 δολ. το βαρέλι.
Η πολιτική “μηδενικού Covid” που ακολουθείται στην Κίνα λογικά θα εξασφαλίσει ότι το κύμα της Όμικρόν δεν θα είναι τόσο εκτεταμένο στη χώρα ώστε να μειώσει αισθητά τη χρήση πετρελαϊκών προϊόντων στη χώρα, τονίζει ο Mike Muller, επικεφαλής της Vitol για την Ασία.
Η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), εξάλλου, περιέκοψε το βασικό επιτόκιό της για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία, η οποία έχει πληγεί από μια κρίση στον κλάδο των ακινήτων και τα επανειλημμένα κύματα της πανδημίας. Το κινεζικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4% το δ’ τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, στους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις αρχές του 2020.