Το ρούβλι ανέκτησε λίγο έδαφος τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας ελαφρώς από την πιο απότομη πτώση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών την Παρασκευή, αλλά οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατρακυλούν εν μέσω φόβων για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει αυτό το σενάριο ως δυτική προπαγάνδα, αλλά έχει επιβεβαιώσει ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε άσχημη φάση.
Σημειώνεται πως το ρούβλι ενισχύεται κατά 0,9% έναντι του δολαρίου στα 76,50, αφού είχε φθάσει τα 78,29 νωρίτερα, επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στις 28 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως το ρούβλι είχε αποδυναμωθεί απότομα τον περασμένο μήνα σε χαμηλό σχεδόν 15 μηνών στα 80,4125 λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι ενισχύεται κατά 0,9% στα 86,78 αφού άγγιξε το ασθενέστερο επίπεδό του από τις 27 Ιανουαρίου στα 88,6950.
Το νόμισμα είχε μειώσει αυτές τις απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας την Πέμπτη στο ισχυρότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2022, πριν πέσει ξανά την Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ κάλεσαν όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εντός 48 ωρών.
“Είναι λογικό να εξαλείψουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη Ρωσία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να μην προβαίνουμε σε κινήσεις με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πριν εξαφανιστεί ο κίνδυνος ενός στρατιωτικού σεναρίου”, δήλωσε ο Evgeny Suvorov, οικονομολόγος της CentroCreditBank.
Παρόλο που το ρούβλι είναι ευάλωτο στους γεωπολιτικούς φόβους, διατηρεί θεμελιώδη στήριξη από το ισχυρό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ρεκόρ της Ρωσίας εν μέσω υψηλών τιμών εμπορευμάτων. Υποστηρίζεται επίσης από τη νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας που, θεωρητικά, καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία με ρούβλι.
Η Ρωσία αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 9,5% την περασμένη εβδομάδα και ανέφερε ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση.
Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ωστόσο κατρακυλούν σήμερα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης RTS διολισθαίνει 5,18% ενώ ο δείκτης MOEX καταγράφει “βουτιά” 3,85%.
“Οι ρωσικές μετοχές διαπραγματεύονται και πάλι υπό πίεση με φόντο τα όλο και πιο ανησυχητικά πρωτοσέλιδα ειδήσεων γύρω από την κρίση στην Ουκρανία”, δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Aton.