Eίχε προηγηθεί βουτιά των μετοχών λόγω ανησυχιών για την πιθανότητα πολεμικής σύρραξης
Μίνι ράλι έκαναν τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο με την ελπίδα εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της από τα σύνορα της χώρας.
Οι μετοχές στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς οι εντάσεις φάνηκε να εκτονώνονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενισχύοντας τις αγορές. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άλμα 2,06% στις απογευματινές συναλλαγές, οδηγώντας σε κέρδη μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής, ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε 1,56%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite σημείωσε άνοδο 0,69%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,27%. Τα χρηματιστήρια στην Ιταλία και τη Γερμανία κατέγραψαν χθες άνοδο περίπου 2%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άλμα 1,8% και ο FTSE 100 του Λονδίνου κέρδισε 1%. Οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν επίσης περισσότερο από 1% υψηλότερα.
Τα κέρδη ακολούθησαν ένα ξεπούλημα στα χρηματιστήρια τη Δευτέρα μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «θα ήταν καλή εξέλιξη» η ανακοινωθείσα απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Και τόνισε ότι η απειλή ρωσικής επίθεσης «παραμένει πιθανή». Την ώρα των δηλώσεών του οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν πτώση για να ανακτήσουν στη συνέχεια το χαμένο έδαφος με τον Dow Jones Industrial Average να κατασγράφει κέρδη 1,2%, τον S&P 500 να κλείνει με άνοδο άνω του 1.5% και τον Nasdaq με άνοδο σχεδόν 2.6%.
Του ράλι των χρηματιστηρίων είχε προηγηθεί βουτιά των μετοχών λόγω ανησυχιών για την πιθανότητα πολεμικής σύρραξης με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,7% τη Δευτέρα. Χθες πάντως πήρε ανάσα η τιμή του αργού, που είχε βρεθεί να κάποια στιγμή να υποχωρεί κατά 4%, ενώ η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων επέστρεψε στο 2%, με τους επενδυτές να στρέφονται εκ νέου στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές.
Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε πτώση γύρω στο 15% στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα 68,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη χθεσινή τους συνάντηση στο Κρεμλίνο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν και για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος ολοκληρώθηκε αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί η λειτουργία του εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Σε σχόλια σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η διέλευση του φυσικού αερίου θα λειτουργεί σύμφωνα με «σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε την ειρηνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».