Ράλι για παλλάδιο και νικέλιο
Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε η τιμή του αλουμινίου την Τετάρτη, με το νικέλιο να σημειώνει επίσης υψηλό 10 και πλέον ετών και το παλλάδιο θα καταγράφει ράλι, καθώς η ρωσοουκρανική κρίση έχει πυροδοτήσει φόβους για προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών εκτινάσσοντας γενικότερα τις τιμές των εμπορευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το αλουμίνιο τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνο εκτινάχθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 3.597 δολαρίων ο τόνος προτού υποχωρήσει στα 3.573 δολάρια και κλείσει με κέρδη της τάξης του 2,7%.
Η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει άλμα 37% τους τελευταίους δυόμισι μήνες, αρχικά λόγω της εξασθένησης της παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, ενώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, καθώς εγείρονται φόβοι για ελλείψεις στις αλυσίδες προμηθειών λόγω των σκληρών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, που είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως.
Εξάλλου, οι κυρώσεις από τα δυτικά κράτη ώθησαν τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο να αναστείλουν τις αποστολές φορτίων από και προς τη Ρωσία σε μια εποχή που τα αποθέματα αλουμινίου διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα.
“Βλέπουμε πλέον τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τις κυρώσεις”, αναφέρει ο Daniel Briesemann της Commerzbank μιλώντας στο Bloomberg. “Τα ζητήματα που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα θα επιδεινωθούν, ενώ πλέον αναμένονται και προβλήματα στον εφοδιασμό”, προσθέτει.
Ο Briesemann επισήμανε ότι βρίσκεται εν μέσω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων του για τα μέταλλα, προσθέτοντας ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη να δει το αλουμίνιο να αγγίζει τα 4.000 δολ.
Τα αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο LME MALSTX-TOTAL μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες στους 809.750 τόνους έναντι σχεδόν 2 εκατομμυρίων τόνων τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Εν τω μεταξύ, κέρδη 3,3% στα 25.925 δολάρια ο τόνος ανήλθε η τιμή του νικελίο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, επίσης λόγω Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του αλουμινίου παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των παγκόσμιων προμηθειών νικελίου.
Ισχυρά κέρδη 3,4%, στα 3.871,50 δολάρια ο τόνος, κατέγραψε και ο ψευδάργυρος, με την τιμή του να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Ράλι σημείωσε την Τετάρτη και το παλλάδιο, με το συμβόλαιο Ιουνίου να σημειώνει άλμα 5% και να κλείνει στα 2.664,90 δολάρια η ουγγιά, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλλου.
Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,5% σημείωσε και το συμβόλαιο Μαΐου για τον χαλκό, που έκλεισε στα 4,666 δολάρια η λίβρα, ενώ και η πλατίνα παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,5% και έκλεισε στα 1,068 δολάρια η ουγγιά.
Στον αντίποδα, απώλειες 0,1% στα 2.406,50 δολάρια ανά τόνο σημείωσε ο μόλυβδος, ενώ ανάλογη υποχώρηση κατέγραψε και ο κασσίτερος στα 45.760 δολάρια ο τόνος.
Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός υποχώρησε την Τετάρτη από το υψηλό 13 μηνών, με το συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί κατά 21,50 δολάρια ή 1,1% και να κλείνει στα 1.922,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ απώλειες σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 35 σεντς ή 1,4% και να τερματίσει την ημέρα στα 25,19 δολάρια η ουγγιά.