Σε απότομη άνοδο βρέθηκαν και πάλι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον «πυρήνα» του ευρώ, με το βασικό δείκτη που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013, δύο μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σε αντίθεση κατεύθυνση η ευρωπεριφέρεια.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης, στο 0,138%, για να κλείσει τελικά στο 0,11%, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στη δυναμική του πληθωρισμού και στο τι σημαίνει αυτό για την ΕΚΤ.
«Οι αγορές ομολόγων, όπως και κάθε άλλη αγορά, προσπαθεί να αξιολογήσει ποιός από τους δύο παράγοντες έχει μεγαλύτερη σημασία, ο υψηλός πληθωρισμός ή η προοπτική επιβράδυνσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, το βάρος είχε πέσει στην προοπτική χαμηλότερης ανάπτυξης και αυτό οδήγησε σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις. Τώρα όμως, η αγορά εστιάζει στον πληθωρισμό και στο τι σημαίνει αυτό για τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ», σημειώνει ο Νικ Χέις, διαχειριστής ομολογιακού αμοιβαίου στην AXA Investment Managers.
Ο μακροπρόθεσμος δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί της πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκε στο 2,27%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ακολουθώντας το ράλι των τιμών πετρελαίου. Επίσης, η απόδοση του γερμανικού διετούς τιμαριθμοποιημένου άγγιξε προς στιγμή ιστορικό χαμηλό στο -5,746%.
Η ευρωπεριφέρεια όμως δεν ακολούθησε την ανοδική τάση, κίνηση που αναλυτές απέδωσαν σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εκδώσει τεράστιο κοινό ευρωομόλογο για την χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινή έκδοση θα ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, ένα βήμα ιδιαίτερα θετικό για τις περιφερειακές αγορές. «Αυτό αποτελεί πολύ θετική είδηση ως προς ελάφρυνση του ιταλικού προϋπολογισμού από πρόσθετα βάρη και όχι μόνο,» αναφέρει αναλυτής της Daiwa Capital Markets.
H απόδοση των ιταλικών και ισπανικών 10ετών αποκλιμακώθηκαν και το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών περιορίστηκε στις 147 μονάδες βάσης από τις 159 της Δευτέρας.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 1,18%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία κινήθηκε στο 2,19% και 2,31% αντίστοιχα με το spread στις 221 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ.ευρώ έγιναν στη νέα 10ετία.