Γιατί επιστρέφουν στο θετικό πρόσημο;
Κέρδη στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές, έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της oμοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 2,51% με όλους τους κλάδους σε θετικό έδαφος.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1% στις 7.251 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 3% πλησίον των 6.550 μονάδων και ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύεται κατά 3,23%. Ενισχυμένος και ο δείκτης DAX κατά 3%.
Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υπερβαίνει τα επίπεδα των 850 μονάδων.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 853,40 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 3,42%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 41,55 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,04%.
Σε γενικές γραμμές, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό εν όψει και της ολοκλήρωσης της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2018.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει μια νέα τριμηνιαία πρόβλεψη που θα μπορούσε να υποδεικνύει πέντε ή έξι ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. Τη ανακοίνωση της Τράπεζας θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ.
Νωρίτερα, δυναμικό rebound έκαναν οι κινεζικές μετοχές μετά την πρόσφατη βουτιά.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο έως και 9,01%, αφού υποχώρησε σχεδόν 6% την Τρίτη οπότε και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν σημαντικά κέρδη, με τις μετοχές του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Tencent να εκτοξεύονατι κατά 23,02%, ενώ η Alibaba κατέγραψε άλμα 25,47% και η NetEase σημείωσε άνοδο 22,49%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άνοδο 21,14%.
Στην ηπειρωτική Κίνα οι δείκτες σημείωσαν επίσης ισχυρά κέρδη καθώς ο Shanghai composite σκαρφάλωσε 3,46% και ο Shenzhen ενισχύθηκε 3,999%.
Το ισχυρό rebound στις αγορές της Κίνας πυροδοτήθηκε από μία αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Κίνας για στήριξη της χώρας στις κινεζικές μετοχές.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας προχωρούν προς ένα σχέδιο συνεργασίας για τις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις αγορές των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα, επικαλούμενα μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Λιου Χε.
Το Πεκίνο υποστήριξε τις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες και στις αγορές του εξωτερικού και πρόκειται να εργαστεί για την διασφάλιση της σταθερότητας στη χρηματοπιστωτική αγορά του Χονγκ Κονγκ και στον προβληματικό τομέα του real estate.
Οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολλαπλών ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς της Wall Street Journal ότι θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ρεκόρ στην Tencent θα για παραβίαση των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Το ανοδικό ξέσπασμα έρχεται με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, με την Κίνα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων COVID από την κορύφωση της πανδημίας το 2020.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,74% ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε 1,62%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,38%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,1%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε 4% υψηλότερα.
Τα αμερικανικά futures δείσνουν άνοδο 300 μονάδων για τον Dow Jones.