Ο πληθωρισμός χτυπάει τις αγορές ομολόγων

Σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων από την κορύφωσή τους πέρυσι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, προσπαθούν να αυστηροποιήσουντην πολιτική για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Παγκόσμιος Δείκτης Bloomberg, σημείο αναφοράς για τις συνολικές αποδόσεις του δημόσιου και εταιρικού χρέους, έχει υποχωρήσει 11% από το υψηλό του Ιανουαρίου 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1990, ξεπερνώντας το 10,8% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008. Ισοδυναμεί με πτώση της αξίας του δείκτη κατά περίπου 2,6 τρισ. δολάρια, χειρότερα από τα περίπου 2 τρισ. δολάρια το 2008.

 

Αυτό είναι ένα πλήγμα για τους διαχειριστές χρημάτων που είναι συνηθισμένοισε χρόνια σταθερών κερδών, υποστηριζόμενοι από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι απώλειες αποτελούν επίσης ιδιαίτερη απειλή για τον αυξανόμενο πληθυσμό των ηλικιωμένων σε πολλές μεγάλες οικονομίες, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι συχνά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σταθερό εισόδημα. Η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση σε όλο τον κόσμο, εν μέσω ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξυπνά επίσης ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διαρκή περίοδο υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης καθώς η πανδημία παρατείνεται σε πολλά μέρη.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ