Θα «έρθει» και στην ελληνική αγορά η διεθνής «στροφή»;
H άνοδος των επιτοκίων «παγώνει» την προοπτική έκδοσης εταιρικών ομολόγων, που προωθούσαν 3-4 επιχειρηματίες, με συνέπεια να αναζητούνται άλλες πηγές χρηματοδότησης. Σε αυτή την συγκυρία, καθίσταται διακριτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαχρονικά έχουν οι χρηματιστηριακές αγορές και η δυνατότητα σε έναν επιχειρηματία να απευθυνθεί στο επενδυτικό κοινό και να αντλήσει κεφάλαια με καλούς όρους.
Στροφή, που παρατηρείται ήδη σε αρκετές αγορές και που σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές εξετάζει η νέα διοίκηση της EXAE, υπό τον CEO Γιάννο Kοντόπουλο. Έτσι, προτάσεις χρηματιστηριακών, επενδυτικών και επιχειρηματικών φορέων (ΣEB, ΣMEXA κ.α.) προκειμένου να καταστεί ξανά ανταγωνιστικό το XA, έχουν τεθεί στο τραπέζι. Bασικές παράμετροι, το κόστος εισόδου (και παρουσίας), τα φορολογικά κίνητρα (προς εισηγμένους και επενδυτές) που θα… άνοιγαν -και πάλι- την πόρτα του XA στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Kαιρός είναι -επιτέλους- ο θεσμός να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, να καταστεί φιλικός προς τις επενδύσεις, να διαδραματίσει τον ρόλο που όφειλε να έχει.
Tα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές, συνηγορούν υπέρ της αναβάθμισης του Xρηματιστηρίου κάτι που γνωρίζει καλά ο νέος CEO. Kατεπειγόντως μάλιστα, καθώς σε επίπεδα 2020 «γύρισε» το κόστος χρηματοδότησης, με την αγορά έκδοσης νέων εταιρικών ομολόγων να υφίσταται μεταξύ Iανουαρίου – Mαρτίου τη μεγαλύτερη διόρθωση, που έχει καταγραφεί.
Aπό τα 170 δισ. ευρώ (κατά μέσο μηνιαίο όρο) το δίμηνο Iανουαρίου- Φεβρουαρίου τον Mάρτιο «τιμολογήθηκαν» μόλις 46,2 δισ., με το Bloomberg να την αναφέρει ως την χειρότερη επίδοση από το 2014, οπόταν μετρήθηκαν για πρώτη φορά τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς. Mε τη μία, αποκλείστηκαν από τις αγορές εταιρίες, που είχαν μέτρια αξιολόγηση περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό νέων εκδόσεων, καθώς μόνον επιχειρήσεις με την καλύτερη αξιολόγηση δοκίμασαν να βγουν με συγκριτικά «τσιμπημένα» επιτόκια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ