«Άλμα» στις τιμές φυσικού αερίου μετά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλι από αύριο

Εκτινάχθηκαν για μια ακόμη φορά οι τιμές του φυσικού αερίου την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

 

“Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο”, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

“Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος

 

Οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank για να επιτραπεί η ανταλλαγή ξένων νομισμάτων σε ρούβλι για τον διακανονισμό [των συναλλαγών], σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, μεταδίδει το Bloomberg.Η είδηση εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό συμβόλαιο που κινούνταν πέριξ των 120 ευρώ η μεγαβατώρα να σκαρφαλώνει κατά 3,45% στα 123,97 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Την ίδια ώρα, η τιμή του βρετανικού συμβολαίου ενισχύεται κατά 1,89% στα 292 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

 

Η απόφαση του Πούτιν να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλι για το φυσικό αέριο έχει ενισχύσει το νόμισμα, το οποίο κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση υιοθέτησε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

 

Ωστόσο, οι δυτικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων, τα οποία έχουν γίνει σε ευρώ και δολάριο.

 

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η απόφαση να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλι έχει στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμβολαίων. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ