Μάζεψε τις αρχικές απώλειες το πετρέλαιο την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εγκρίνει νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και οι επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ισχυρό δολάριο.
Σε αυτό το κλίμα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (Crude WTI) έφτασε κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι αφού νωρίτερα σημείωσε πτώση έως και 1,6%. Ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει με πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, το αργό δεν θα τεθεί ακόμη στο στόχαστρο.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε επίσης πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και στις εισαγωγές πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως λογαριασμό μεσεγγύησης».
Το δολάριο διατήρησε τα κέρδη του μετά το άλμα της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για περιορισμό της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι ένα ισχυρότερο νόμισμα επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου.
Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 30% περίπου το πρώτο τρίμηνο, καθώς η ρωσική εισβολή και η αντίδραση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ προκάλεσαν «σεισμό» στις αγορές. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουάσιγκτον έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού αργού, είναι πιο δύσκολο για την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά τους δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής της Ένωσης από τη Μόσχα, εκτιμά το Bloomberg.
Τα futures του Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωσαν άνοδο 0,2% στα 106,87 δολάρια το βαρέλι.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στην Κίνα όπου είναι σε εξέλιξη μία νεά έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα όπως η Σανγκάη να βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, γεγονός που επηρεάζει τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.