Σταθερά ανοδικές τάσεις στην περιοχή των 110 δολαρίων εμφανίζουν για τρίτη διαδοχική ημέρα οι τιμές του πετρελαίου καθώς η προσοχή των επενδυτών συνεχίζει να εστιάζει στις ανησυχίες για τα επίπεδα προσφοράς, αγνοώντας τους φόβους που δείχνουν οι αγορές μετοχών για παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου του Brent διαπραγματεύεται με άνοδο 1,7% ή 1,87 δολάρια και η τιμή του διαμορφώνεται στα 112,79 δολ. το βαρέλι.
Παρομοίως, το αμερικανικό WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να σημειώνει άνοδο κατά 1,66% ή 1,8 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 110,1 δολάρια το βαρέλι.
Σε επίπεδο εβδομάδας και τα δύο συμβόλαια κινούνται για δεύτερο διαδοχικό ανοδικό πενθήμερο, με τις τιμές να έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές αργού της Ρωσίας.Στην τελευταία εξέλιξη επί του θέματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε γνωστό σήμερα ότι πρότεινε μια αναθεώρηση του εμπάργκο, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί άλλος ένας χρόνος στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία μέχρι το τέλος του 2024, για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Τσεχία θα λάβει επίσης εξαίρεση μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους μέχρι το τέλος αυτού του έτους, όπως είχε αρχικά προταθεί.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα το πρωί για να συζητήσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις που αναμένονται σκληρές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν όλη την ημέρα.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής εμπορευμάτων της ING Γουόρεν Πίτερσον, “υπάρχουν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και για το τι μπορεί να σημαίνει στη ζήτηση πετρελαίου, ωστόσο το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ τις αντισταθμίζει και με το παραπάνω προς το παρόν, οπότε θα περιοριστούν και οι καθοδικές πιέσεις για τις τιμές”.
Κατά τα άλλα, οι χώρες – μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών με τους εταίρος τους (OPEC+) συμφώνησαν χτες σε ακόμα μία εξαιρετικά ήπια αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο, αγνοώντας ξανά τις εκκλήσεις δυτικών χωρών για ταχύτερη αύξηση.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή των χωρών της ενεργειακής συμμαχίας θα αυξηθεί τον Ιούνιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, όσο προβλεπόταν στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την μετά την πανδημία εποχή.
Την ίδια ώρα, Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο ο OPEC+ θα μπορούσε να κριθεί νομικά υπεύθυνος για συμπαιγνία για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για νομική δράση κατά της συμμαχίας.
Το Κογκρέσο δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για σχετικό νομοσχέδιο εδώ και είκοσι χρόνια, ωστόσο οι αμερικανοί βουλευτές ανησυχούν πλέον για τις επιπτώσεις που θα έχει ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός σε συνδυασμός με τις υψηλές τιμές της βενζίνης.
Πτωτική κίνηση για το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου δείχνουν πτωτικές τάσεις μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.
Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου Ιουνίου για το φυσικό αέριο στο Άμστερνταμ (TTF) κινείται με απώλειες 2,6% και διαμορφώνεται στα 103,7 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η Γερμανία προχωράει με ταχείς ρυθμούς την κατασκευή πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης LNG επιχειρώντας να απεξαρτηθεί από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο η παραγωγή ενέργειας από αιολικές πηγές υποχώρησε αυτή την εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Επιπλέον, το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα.