Απώλειες στη Wall Street

 

Η πανδημία στην Κίνα σκιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης

 

Με το αριστερό ξεκινά τη νέα εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς η “μάχη” της Κίνας με την πανδημία του κορονοϊού έχει πυροδοτήσει νέους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 135,05 μονάδων ή 0,43% και κινείται στις 31.203,10 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,02% στις 3.859,70 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 2,10% και διαμορφώνεται στις 11.391,36 μονάδες.

 

Οι τρεις δείκτες κατάφεραν να ολοκληρώσουν ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη του δεύτερου εξαμήνου, μετά από ένα δραματικό πρώτο μισό του έτους, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 0,8%, τον S&P 500 να κλείνει 1,9% υψηλότερα και τον τεχνολογικό Nasdaq    να αποτελεί τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή με εβδομαδιαία κέρδη 4,6%.

 

Ωστόσο, σήμερα, οι φόβοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθαν στο προσκήνιο, κυρίως λόγω των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που επέβαλε η Κίνα.

 

Το Πεκίνο επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε διάφορες πόλεις της χώρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαλλαγής BA.5 της Όμικρον.

 

Εξέλιξη που επανέφερε οδυνηρές μνήμες από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής και κάθε πιθανή διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας πιθανότατα σε περαιτέρω εκτίναξη των τιμών αγαθών και προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός δεν λέει να υποχωρήσει.

 

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, καθώς την Πέμπτη ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στις ΗΠΑ -με την JPMorgan να ανοίγει τον χορό για τον τραπεζικό κλάδο- προκειμένου να δουν πόσο έχουν επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία οι πληθωριστικές πιέσεις.

 

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σεζόν (δεν θεωρούνται όλες τόσο σημαντικές), καθώς η κατάρρευση των μετοχών μέχρι στιγμής το 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμπίεση του περιθωρίου και όχι στην πραγματική αδυναμία επίτευξης κερδών”, εξηγούν αναλυτές της Deutsche Bank.

 

Έως την Παρασκευή, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμενόταν να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση κερδών 5,7% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της IBES από τη Refinitiv, καταγράφοντας δηλαδή τη μικρότερη επέκταση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν διαστρεβλωθεί λόγω των εκτιμήσεων για ετήσια αύξηση 239,1% στον τομέα της ενέργειας. Εξαιρουμένης της ενέργειας, τα κέρδη αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο σύνολο του έτους, η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσει άνοδο 9,4%, αλλά μόλις 3,8% χωρίς την ενέργεια.

 

Στα των επιχειρήσεων, “βουτιά” άνω του 7% σημειώνει η μετοχή του Twitter, μετά την απόφαση του Έλον Μασκ να αποσύρει την πρότασή του για εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι θα επιδιώξει νομικά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ